Najbolji: Beogradski studenti osvojili dva debatna turnira

Studenti iz Beograda osvojili su za dve nedelje dva međunarodna debatna turnira, u Holandiji i Mađarskoj, i nastavili da nižu uspehe za srpsku debatnu zajednicu.

Helena Ivanov i Stefan Siridžanski, studenti treće godine Fakulteta političkih nauka, nakon velikog uspeha na 34. Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu, nastavili su da nižu pobede i osvojili međunarodni debatni turnir koji je prošlog vikenda održan u Budimpešti, saopštila je danas organizacija Otvorena komunikacija.

U konkurenciji 56 timova iz 25 zemalja sa tri kontinenta, oni su uspeli da ostvare pobedu u finalu na temu "Ovaj dom bi suspendovao izbore u zemljama sa visokim javnim dugom".

- Veoma sam ponosna na činjenicu da smo Stefan i ja ostvarili ovaj uspeh. Osim što je to još jedna potvrda mog i Stefanovog rada, kao i truda koji su uložili naši mentori spremajući nas, ovo je potvrda i da naš uspeh na svetskom prvenstvu nije bio slučajan - izjavila je Helena.

Srbiju je u Budimpešti predstavljalo još šest timova sa Pravnog fakulteta, Fizičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta za medije i komunikacije, kao i jedan srednjoškolski tim iz Prve beogradske gimnazije.

Trenutno najbolji govornik Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva, Viktor Prlja, bio je zamenik glavnog sudije na ovom turniru.

Nedelju dana ranije debateri Stefan Mitrović i Matija Dragojević, studenti psihologije na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, osvojili su svoj prvi međunarodni turnir u holandskom gradu Lajdenu u kategoriji početnika.

- Veoma smo srećni, jer titula ostaje u Beogradu - rekli su Stefan i Matija, uz podsećanje da su prošle godine ovaj turnir osvojili Helena Ivanov i Stefan Siridžanski.

Na turniru pod nazivom "Lajden oupen 2014" (Leiden Open 2014), koji je održan 22. i 23 februara na Univerzitetu Lajden, učestvovalo je 68 timova iz cele Evrope, a Stefan i Matija su jedini predstavljali Srbiju, navela je u saopštenju Otvorena komunikacija.

Ovu organizaciju, koja se bavi unapređenjem kulture javnog dijaloga, osnovali su 1997. profesori i studenti Univerziteta u Beogradu, po ugledu na debatne klubove prestižnih evropskih univerzitetskih centara.

Njene obrazovne programe iz oblasti debate, argumentacije, građenja slučaja i javnog nastupa je do sada završilo više od 1.500 studenata iz Srbije, regiona, Evrope i SAD-a.

OSTALI ČLANCI