Krsmanovićeva kuća postaje Kuća kulture
Dekanka FMK Nada Popović Perišić | Foto: Đ. Kojadinović

Zdanje poznato kao Krsmanovićeva kuća, privremeni dvor u kome je 1918. godine proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca od sutra, pod imenom Kuća kulture, otvara vrata mladim umetnicima.

Kuća kulture Fakulteta za medije i komunikacije će biti otvorena izložbama Tanjugovih neobjavljenih fotografija Terazija nastalih u periodu od 1920  do 1990. godine, kao i postavkama čiji su autori studenti i profesori tog fakulteta.

- Poenta je u tome da se jedna zgrada koja je istorijski bila vezana za programe kulturi vrati svojoj prvobitnoj nameni -  rekla je  direktorka Nada Popović-Perišić.

Ona smata da nema dovoljno prostora u gradu koji su posvećeni kulturi i ističe da je Kuća kulture doprinos Fakulteta za medije i komunikacije kako bi se kulturi vratio prostor koji ima istorijsku i kulturološku vrednost.

- Ovaj prostor je otvoren za sve mlade ljude koji žele da rade i da doprinesu razvoju kulture i želimo da im poručimo da smo raspoloženi za svaku njihovu ideju -  napominje Popović-Perišić.

Ona je objasnila da zainteresovani koji imaju zanimljiv projekat koji je dovoljno eksperimentalan i alternativan mogu da ga donesu i biće im na raspolaganju taj prostor i sva pomoć koja im je potrebna, sem materijalne.

Nov prostor kulture biće otvoren izložbom Miloša Tomića "Lopte", kao i radovima kojima je ove godine predstavio Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

Studenti digitalnih umetnosti u klasi profesora Dorijana Kolundžije predstaviće svoje interaktivne instalacije.

Ova Kuća, smeštena na Terazijama 34, je tokom godina menjala svoju namenu, a zbog svog raskošnog izgleda i važnih istorijskih događaja koji su se na tom mestu odigrali, zdanje je 1964. godine proglašeno Spomenikom kulture od velikog značaja.

Ovo zdanje će biti otvoreno za sve posetioce i 17. maja od 18 časova u okviru Noći muzeja.

OSTALI ČLANCI