Stvarni trijumf izmišljenih kandidata u Mladenovcu
Luka Maksimović, poznatiji pod pseudonimom Ljubiša Preletačević Beli, student je četvrte godine komunikacija i odnosa sa javnošću na FMK

Izborna lista „Beli – Samo jako” oko koje su se okupili idejni tvorci internet serijala „Sarmu probo nisi” dobila je 20 odsto glasova Mladenovčana i na drugom je mestu iza SNS-a.

Najmlađa mladenovačka izborna lista „Beli – Samo jako – Luka Maksimović” plasirala se na drugo mesto u lokalnom parlamentu. Grupa studenata koji su popularnost stekli na internetu objavljivanjem smešnih video-klipova u kojima su političare izvrgavali ruglu, osvojila je 20 odsto glasova i predvodiće opozicioni blok u ovoj beogradskoj opštini. Sasvim neočekivano grupu sa čak 13 odbornika predvodiće izmišljeni likovi Ljubiša Preletačević Beli i njegova desna ruka Nebojša Prilepak, odnosno Luka Maksimović i Stefan Gajić.

Sve je počelo kao parodija na stanje u društvu, a završilo se kandidovanjem i trijumfom na lokalnim izborima.

Idejne tvorce dokumentarno-humorističkog video-serijala „Sarmu probo nisi” iznenadio je uspeh na lokalnim izborima. Nadali su se da će preći cenzus, ali nisu verovali da će daleko iza sebe ostaviti ostale partije, koje već imaju pozamašno političko iskustvo.

– Čini se da je ljudima svega preko glave, a videli su da omladina pokušava da promeni nešto i oživi ovu mrtvu varoš. Mi nismo bili izbor samo mlađih sugrađana. Bilo je i baka i deka koji su na izborna mesta dolazili sa cvećem, pitajući gde se glasa za Belog – kaže Maksimović.

Mladenovčane očekuju izuzetno zanimljiva skupštinska zasedanja jer će deo svog šoua ovi studenti preneti i u parlament. Planiraju da u odborničkim klupama nastave svoju humorističku misiju, ali nisu sigurni da će posmatrači sa strane moći da naprave neku razliku između karikaturalnog Ljubiše i „ozbiljnih” političara.

– Ljubiša i Prilepak i dalje će biti ono što su bili pre izbora. Bahati, podmitljivi i neobrazovani partijski preletači. Na taj način, mi ćemo biti svojevrsno ogledalo pravim političarima i ismevati ih jer ne rade ništa. Osim ovog fiktivnog dela liste, u mladenovačku skupštinu uvešćemo i mlade obrazovane stručnjake koji će se kompetentno baviti budućnošću opštine, predlagati rešenja za naš grad, usvajati odluke... – objašnjava Maksimović, nosilac liste. Najvažniji zadatak biće im transparentnost i trudiće se da ljudima pokažu gde odlazi njihov novac.

Postizbornih koalicija neće biti, a to će „Beli” garantovati posebnim ugovorom.

– Nema govora o udruživanju sa političkim partijama. Naši sugrađani su birali nas baš zbog toga što smo jedinstveni, a bilo kakvim koalicijama bismo ih izdali i obezvredili njihove glasove – obećava Preletačević, odnosno Maksimović.

Autor: Ana Vuković

OSTALI ČLANCI