Uroš Petrović: Zašto studenti u Srbiji biraju novinarstvo?
Student novinarstva na FMK Veljko Dragosavljević

Među mladima u Srbiji postoji zainteresovanost za rad u medijima. Svake godine na smerove novinarstva prijavi se veliki broj studenata željnih otkrivanja istine, promena na bolje i informisanja šire javnosti.

Šta je to što ih motiviše za napredak? Šest studenata objašnjava kako su se odlučili da baš novinarstvo bude njihov pravac za budućnost.

Zorica Ristić:

Kako navodi, oduvek je bila rečita i veoma komunikativna, pa joj se samim tim novinarski poziv učinio prirodnim. "Umela sam da se snađem sa rečima, to je uvek bilo moje polje. Energija, entuzijazam i velika ambicija su me oduvek obeležavale. Volim javnost i javni posao, naprosto novinarstvo i komunikacije su jedino pravo polje gde mogu da iskažem sve svoje kvalitete u njihovom najboljem izdanju".

Veljko Dragosavljević:

Kao bivši košarkaš, taj sport je oduvek pratio najviše. Upravo kroz praćenje košarke, ali i drugih sportova, odlučio je da zaplovi u novinarske vode. "Čitanje dnevnih novina, gledanje utakmica i kosarkaških emisija su možda jedan od razloga zašto sam odlučio da se bavim novinarstvom. Glavni razlog je želja da sve svoje znanje iz košarke i drugih sportova koje redovno pratim i poznajem prenesem negde i naučim ljude nešto što nisu znali, kao što su neki ljudi mene naučili. Danas kao novinar proživljavam emocije koje sam proživljavao kao košarkaš i to je još jedan razlog zašto sam se odlučio za posao koji mnogo volim".

Milica Radisavljević:

Kao mala oduvek se divila lepim voditeljkama, koje bi se sa osmehom obraćale publici. Danas kaže da je razvila ljubav prema pisanom novinarstvu: " Uživam kada pišem nešto što ima poruku. Odlučila sam da će novinarstvo biti moj poziv zato što je to profesija u kojoj mogu da budem subjektivna na neki objektivan način. Najviše me motiviše želja da nešto promenim. Cilj mi je da na neki način doprinesem tome da se novinarstvo u Srbiji izvuče iz višegodišnje krize. Ugled novinara veoma je urušen, tako da je moja najveća motivacija želja za boljom situacijom u svetu novinarstva. Novinarstvo predstavlja širok spektar mogućnosti i iz dana u dan otkrivam nešto novo. Sada svakako znam da sam izabrala ono što me motiviše i čini da iskažem svoj talenat na najbolji mogući način. Nadam se da ću zauvek raditi ono što volim".

Nikola Krunić:

Na njega su definitivno najveći utisak ostavili sportski komentatori. Način na koji oni u svojim kostatacijama dočaravaju dešavanja na terenu su mu bili inspiracija. " Novinarstvo me je privlačilo od malih nogu. Čovek sam koji voli da istražuje i da se bavi statistikom. Gledajući utakmice, definitivno sam odlučio da se profilišem kao sportski novinar. Svestan sam da još uvek nisam "gotov proizvod" i da još moram da se "kalim" ali znam da sam na pravom putu". 

Dušica Damnjanović:

Oduvek ju je intrigiralo pravo novinara da stalno preispituje događaje oko njega i to do detalja. Po njoj, " uspešan novinar treba stalno da bude u potrazi za nečim što će javnost zanimati. Novinari imaju moć zato što utiču na javnost, a samim tim imaju i odgovornost prema toj istoj javnosti da izveštavaju što objektivnije. Za sad koliko radim na studentskom radiju i portalu mogu reći da se pronalazim u profesiji novinara i da sve više otkrivam kojom oblašću želim da se bavim".

Stefan Plavšić:

Novinarstvom je slučajno krenuo da se bavi: najpre ga je zaintrigirala audio produkcija. Kasnije je tokom svojih studija, kroz teorijske knjige i filozofiju, krenuo da uviđa mane u svom okruženju i rešio je da ih promeni. " Produkcija ne ostavlja dovoljno prostora za to, pa sam u novinarstvu uvideo svoju priliku. Moj cilj je da istinita vest, prava vest, onakva kakva jeste, dođe do javnosti. Smatram da jedino sa potpuno informisanom javnošću, možemo doneti prave odluke i promeniti svoje okruženje na bolje. Ljubav prema ljudima, ljubav prema pravdi i istini, jesu stvari koje mi daju snagu da se u ovako teškim uslovima borim za odgovorniji sistem koji bi trebao da omogući svima nama normalan život".

"Kada nema izazova onda je dosadno. Ja sam neka vrsta zavisnika od izazova. Što se tiče prepreki, mislim da su prepreke jako male i sitne, ukoliko imamo dovoljno veliki korak da ih preskočimo".


OSTALI ČLANCI