Fakultet za medije i komunikacije je posebno težište svojih aktivnosti stavio na organizaciju međunarodnih konferencija, okruglih stolova i gostujućih predavanja. Cilj nam je da međunarodni Visiting Lecturer Program preraste u živo akademsko središte na kojem će se odvijati najznačajnije naučne diksusije i teorijske debate.

U okviru programa međunarodnog gostovanja, na FMK su do sada predavanja održali:

Čuveni svetski filozof Etjen Balibar, profesor filozofije na Université Paris X Nanterre i University of California Irvine, gostovao je krajem 2012. godine na Fakultetu za medije i komunikacije, u organizaciji Centra za medije i komunikacije FMK i Katedre za master program iz studija realnosti.

U sklopu posete profesora Balibara, Fakultet za medije i komunikacije je organizovao dva događaja: predstavljanje prevoda Balibarove knjige “Nasilje i civilnost”, objavljene u izdanju Centra za medije i komunikacije i Multimedijalnog instituta MAMA, Zagreb (Original: Étienne Balibar, Violence et Civilite, Les Editions Galille, Paris, 2010); i okrugli sto na temu “European Construction at Final Crisis?”, u kome su uz profesora Balibara učestvovali i Obrad Savić, Jovan Čekić i Jelisaveta Blagojević (FMK), Petar Milat i Tomislav Medak (MAMA, Zagreb). Oba događaja bila su otvorena za javnost.

Čuvena američka filozofkinja Džudit Batler (University of California, Berkeley) je u novembru 2015. gostovala u Beogradu u okviru Međunarodne konferencije "How to Act together: From Collective Engagement to Protest", gde je održala izuzetno posećeno predavanje pod nazivom "Vulnerability/Resistance".

Konferenciju je organizovao Institut za filozofiju i društvenu teoriju, u saradnji sa Fakultetom za medije i komunikacije, Centrom za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (CAS SEE) i Kulturnim centrom Beograda (KCB).

Prof. dr Erhard Busek održao je otvoreno predavanje "Mediji kao preduslov za više demokratije" na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu u aprilu 2016. godine.

Profesor Erhard Busek je uticajni austrijski političar, vicepremijer Austrije u periodu između 1991. i 1995. godine, potom specijalni predstavnik austrijske vlade za pitanja proširenja Evropske Unije. Od 2002. godine, Busek je obavljao dužnost specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Trenutno je koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI) i upravnik Instituta za regiju Dunava i centralne Evrope. Njegovo ime nosi i nagrada koju godišnje dodeljuje medijska organizacija za jugoistočnu Evropu SEEMO za doprinos boljem razumevanju među ljudima u regionu.

U okviru programa Visiting Lecturer, Centar za medije i komunikacije FMK je organizovao  okrugli sto posvećen radu gostujućeg predavača na Fakultetu za medije i komunikacije, profesora Gila Anidžara, sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Okrugli sto "On the Christian Question"  održan je na Fakultetu za medije i komunikacije u januaru 2013. godine.

Razgovor je organizovan povodom izdanja poslednje knjige profesora Gila Anidžara iz trilogije o Hriščanstvu -  Blood: A Critique of ChristianityColumbia University Press, New York, 2013.  kao i prevoda njegove knjige Semiti, koja je objavljena u biblioteci FMK-a - Philoxenia.

Profesor Anidžar je tokom četiri semestra držao kurseve studentima osnovnih i master studija na FMK.

Profesor Lu Marinof, vodeći predavač na Gradskom koledžu Njujorka i predsednik Američkog udruženja praktičnih filozofa,  gostovao je u avgustu 2014. godine na Fakultetu za medije i komunikacije, u okviru Trinaeste međunarodne konferencije o filozofskoj praksi pod radnim naslovom "Filozofska praksa kao profesija i nova paradigma u filozofiji".

Profesor Marinof je nakon izlaganja na FMK dao intervju dnevnom listu Danas, koji možete pročitati ovde

Lev Manovich, ugledni profesor na Odeljenju za vizuelne umetnosti Kalifornija Univerziteta u San Dijegu i Gradskog univerziteta Njujorka, razgovarao je sa studentima i profesorima Fakulteta za medije i komunikacije tokom dvodnevne posete Srbiji u maju 2015. godine, u okviru edukativnog projekta "Media Art".

Lev Manovič je autor čuvene knjige "Jezik novih medija" (The Language of New Media, 2001.) koja se smatra najiscrpnijom istorijom medija posle Mekluana. Rođen je u Moskvi gde je studirao slikarstvo, arhitekturu i računarsko programiranje. Jedan je od vodećih teoretičara novih medija. Od 1981. živi u Njujorku gde je magistrirao na studijama eksperimentalne psihologije. Osnivač je i direktor Inicijative za softverske studije (Software Studies Initiative).

Fakultet za medije i komunikacije je u okviru projekta "Medijska pismenost" u maju 2012. godine organizovao gostovanje profesora dr Tomasa Bauera sa Univerziteta u Beču, koji je studentima FMK održao radionicu pod nazivom "Media Literacy In Context of Social Change".

Profesor Bauer je sa studentima FMK na radionici razgovarao o aktuelnom razvoju i novim paradigmama u teorijama medija i komunikacija, ulozi medija u društvenoj promeni, medijskoj pismenosti i građenju medijske kulture.

Galeriju fotografija sa radionice profesora Bauera na FMK možete pogledati ovde.

Profesor Teri Smit sa Univerziteta u Pitsburgu održao je otvoreno predavanje pod nazivom "Critical Connectivity" u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije, u okviru Međunarodne naučne konferencije "Beyond the Crisis in the Humanities: Transdisciplinary Transformations of Contemporary Discourses on Art and Culture" u organizaciji FMK u aprilu 2015. godine. 

Apstrakt predavanja profesora Smita možete pročitati ovde.

Jedаn od istrаživаčа sа Liste 100 svetskih genijа i nаučnik kogа nаzivаju „čovekom koji je nаprаvio sopstvenu kopiju“, profesor Hiroši Išiguro, održao je predavanje studentima FMK na temu "Androidi i mediji: gde povući liniju između ljudi i robota", oktobra 2012. godine.

Profesor Išiguro je kаo direktor Lаborаtorije zа inteligentnu robotiku nа Univerzitetu Osаka u Japanu sа svojim timom rаzvio novu generаciju čovekolikih robotа – tаkozvаne аktroide, robote koji sаsvim nаlikuju čoveku, imаju fаcijаlne ekspresije i pokаzuju osećаnjа. Išiguro se bаvi istrаživаnjimа kojа pokušаvаju dа nаprаve humаnoide koji su vernа kopijа čovekа i projektovаo je robotа koji je, prema njegovim rečima, "potpuno istovetаn njemu sаmom".  

Galeriju fotografija sa predavanja profesora Išigura možete pogledati ovde.

Profesorka političkih nauka na Univerzitetu Vestminster u Velikoj Britaniji Šantal Muf održala je studentima Fakulteta za medije i komunikacije predavanje pod naslovom "Politics and the dynamics of passions".

Više o radu profesorke Šantal Muf možete pročitati ovde, a galeriju fotografija sa predavanja na ovom linku.

Profesorka Idit Zertal (Idith Zertal), istaknuta izraelska istoričarka i esejistkinja, autorka brojnih dela o jevrejskoj, cionističkoj i izraelskoj istoriji, profesorka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i Univerzitetu u Bazelu, održala je otvoreno predavanje na FMK u okviru Letnje škole komparativnih studija konflikta 2014.  godine, u organizaciji Centra za komparativne studije konflikta Fakulteta za medije i komunikacije (CFCCS).

Više o predavanju pod nazivom "Oh, What a Lovely/Useful Catastrophe: On Victims, Victimhood, and Victimizers" možete pročitati na ovom linku, a galeriju fotografija sa predavanja pogledati ovde.

Džodi Din (Jodi Dean), profesorka političke teorije i teorije medija na koledžu Hobart and William Smith u Njujorku, SAD, održala je predavanje i promociju knjige "Komunistički horizont" u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije, u junu 2015. godine.

Predavanje Džodi Din bilo je uvodno predavanje u međunarodnu konferenciju "Thinking Beyond Capitalism" u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT), Francuskog instituta u Srbiji i Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. 

Galeriju fotografija sa predavanja možete pogledati ovde.

Profesor Talal Asad (City University of New York) održao je studentima FMK predavanje na temu "Samoubilački terorizam i opravdani rat" u aprilu 2008. godine.

Profesor Asad je značajno doprineo teorijama postkolonijalizma i studijama hrišćanstva i islama, a više o njegovom radu možete pročitati na ovom linku.

Galeriju fotografija sa ovog događaja možete pogledati ovde.

Prof. Bracha L. Ettinger (European Graduate School - EGS, Switzerland) održala je na FMK kurs pod nazivom “'The World Is Gone, I Must Carry You': Daring the Shock of EMUN (Trust). On the Transjective Subreal in Art and Psychoanalysis”,  u okviru Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike 2014.  godine, u organizaciji Centra za istraživanje kultura, politika i identiteta (IPAK.Centar) i  Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu

Profesorka Orjenka Matković sa Instituta za psihosomatiku iz Pariza, klinički psiholog i eminentna međunarodna psihoanalitičarka i psihosomatičarka, gostujuća je predavačica na Departmanu za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije, gde od 2014. godine studentima master programa Primenjena psihologija drži kurs Psihosomatika, kao i seminare studentima psihologije, psihoterapeutima i edukantima različitih psihoterapijskih modaliteta.

Profesor Oren Jiftahel sa Univerziteta Ben-Gurion u Izraelu održao je studentima FMK predavanje na temu “Politička geografija Izraela/Palestine: aparthejd ili konfederacija?“, u okviru Letnje škole komparativnih studija konflikta 2013.  godine, u organizaciji Centra za komparativne studije konflikta Fakulteta za medije i komunikacije (CFCCS). Predavanje je bilo otvoreno za javnost.

Više o predavanju koje je profesor Jiftahel održao na FMK možete pročitati ovde, a galeriju fotografija pogledati na ovom linku.

Prof. dr Đulija Sisa, profesorka na departmanima političkih i klasičnih nauka na Univerzitetu Kаlifornija u Los Anđelesu (UCLA), održala je u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije otvoreno predavanje pod nazivom Veal roast à la mode de Kant. Genealogy of the "sexual objet", u junu 2014. godine. 

Više o radu profesorke Sisa možete pročitati na ovom linku, a o predavanju koje je održala u Kući kulture ovde.

Profesor Džek Halberstam (University of Southern California - USCodržao je studentima FMK predavanje pod nazivom "The Queer Art of Failure", u okviru Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike 2014.  godine, u organizaciji Centra za istraživanje kultura, politika i identiteta (IPAK.Centar) i  Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Predavanje je bilo otvoreno za javnost.

Intervju koji je profesor Halberstam dao magazinu NIN nakon predavanja na FMK možete pročitati na ovom linku.

U oktobru 2011. godine gostujuće predavanje studentima FMK je održao je proslavljeni grafički dizajner Henk van Asen (Yale University School of Art), koji je govorio o elementima procesa, sadržaja / forme, strukture i konteksta u oblikovanju knjiga, a pored sopstvenih radova, predstavio je i studentske projekte. U svom radu u studiju i u nastavi prof. Van Asen insistira na promišljenom i dubokom razumevanju tipografije. 

Galeriju fotografija sa predavanja profesora Van Asena na FMK možete pogledati ovde.

Profesorka Ignacija Marija Bartolini (Ignazia Maria Bartholini), redovna profesorka na Katedri za sociologiju i filozofiju Univerziteta u Palermu,  održala je gostujuće predavanje na Departmanu za socijalni rad FMK, gde je sa  studentima osnovnih i master studija razgovarala o nasilju u partnerskim odnosima i dinamici nasilnih veza, kao i o problemima identiteta u partnerskim odnosima i ulogama posmatrača.

 Dr Maksin Dejvid (Maxine David), profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sariju, Velika Britanija (School of Politics, University of Surrey), je od 2011. godine gostujuća predavačica na Letnjoj školi komparativnih studija konflikta na FMK, gde je studentima iz svih krajeva sveta održala kurseve iz oblasti spoljne politike, globalizacije i međunarodnih intervencija. Posebna oblast interesovanja i istraživanja dr Dejvid je spoljna politika Rusije, Velike Britanije i Evropske Unije.

Međunarodna Letnja škola za komparativne studije konflikta održava se svakog leta od 2010. godine na Fakultetu za medije i komunikacije u organizaciji Centra za komparativne studije konflikta (CFCCS).

Dr Omar Karlo Đoakino Đelo (Omar Carlo Gioacchino Gelo) sa Departmana za psihoterapiju Univeziteta Sigmund Freud iz Beča i Departmana za istoriju, društvo i humanističke nauke Univerziteta Salento iz Lećea, Italija održao je predavanja iz oblasti istraživanja u psihoterapiji studentima osnovnih i master studija psihologije na Fakultetu za medije i komunikacije u maju 2015. i 2016. godine.

Dr Đelo trenutno vodi master i doktorske studije na SFU iz oblasti psihoterapije i međunarodni istraživački projekat koji ispituje mehanizme terapijske promene tokom Emocionalno/fokusirane psihoterapije depresivnih stanja.

Dr Irshad Manji, kanadska spisateljica, novinarka i predavačica na Njujorškom univerzitetu (NYU) održala je 2012. godine predavanje studentima FMK povodom objavljivanja srpskog izdanja njene knjige “Alah, sloboda i ljubav”, u organizaciji Fakulteta za medije i komunikacije, organizacije GARIWO iz Sarajeva i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Više o radu Irshad Manji možete pročitati na njenom web sajtu, a ovde možete poslušati razgovor o knjizi "Alah, sloboda i ljubav".

Haime Garsija (Jaime Garcia), pomoćnik direktora za prijem studenata prestižne Škole za vizuelne umetnosti iz Njujorka (School of Visual Arts - SVA) održao je u aprilu 2014. javno predavanje u Novoj Iskri, u organizaciji Fakulteta za medije i komunikacije, Kulturnog centra Beograda i NVO Blokovi. Garsija je boravio u Beogradu povodom projekta "Slike iz podzemne" koji je predstavljen od 3. do 24. aprila u Knez Mihailovoj ulici. Predavanje je bilo posvećeno ciklusu postera "Slike iz podzemne" i Školi za vizuelne umetnosti. Izložba "Slike iz podzemne" je post festum događaj međunarodne konferencije "(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik". 

 Rudolf Friling, ugledni kustos Muzeja moderne umetnosti u San Francisku (SFMoMA) održao je razgovor sa studentima i predavačima Departmana za digitalne umetnosti FMK o aktuelnim temama prezentacije i kolekcioniranja video umetnosti, u junu 2015. godine.

Friling je u Beogradu i u Novom Sadu održao predavanja  "Umetnost participacije" i  "Muzej kao producent",  u okviru edukativnog projekta "Media Art".

Rudolf Friling je autor je brojnih izložbi i koautor više publikacija. Studije humanističkih nauka završio je na Slobodnom univerzitetu u Berlinu (Freie Universität Berlin).  Bio je kustos i istraživač u Centru za umetnosti i medije (ZKM) u Karlsrueu, a od 2006. radi kao kustos za medijske umetnosti u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA).

Kyriaki Polychroni, predsednica Evropske asocijacije za porodičnu terapiju - EFTA, klinički psiholog, edukator i supervizor sistemske porodične terapije, održala je u oktobru 2012. godine radionicu "Partnerska terapija fokusirana na emocije", namenjenu studentima i predavačima Departmana za psihologiju FMK, kao i široj stručnoj javnosti.

Radionica je realizovana u saradnji sa Asocijacijom sistemskih terapeuta (AST) Srbije.