Fakultetski projekti

Google Adriatic i Fakultet za medije i komunikacije su u akademskoj 2015/2016. godini organizovali "Google akademiju" kako bi studentima FMK približili usluge i alate Google-a, posebno studentima sa Departmana za komunikacije, katedre za Digitalni marketing. Google akademija obuhvata seriju predavanja za dobijanje svetski priznatih sertifikata iz oblasti poznavanja Google proizvoda.

Učešće na Google Akademiji za studente FMK je besplatno a akademija je podeljena u šest modula: AdWords Fundamentals, Search Advanced, Display Advanced, YouTube, Google Shopping, Google Anаlitikа.

AdWords sertifikаcijа je profesionаlnа аkreditаcijа koja se nudi pojedincimа koji pokаžu poznаvаnje osnovnih i nаprednih аspekаtа oglašavanja na Google pretraživaču, čime studenti stiču priliku dа dokаžu dа ih Google priznаje zа profesionаlce zа oglаšаvаnje nа internetu.

Iako se na tržištu nude kursevi za sticanje AdWords sertifikata, program koji je napravljen za studente na FMK je aktuelizovan, specijalno osmišljen i organizovan u saradnji sa Google Adriatic, i po obimu i sadržaju prvi put predstavljen u Srbiji.

Pokretanjem ove inicijative, FMK želi dа približi svojim studentimа najsаvremenije tehnike i veštine digitаlne komunikаcije i oglаšаvаnjа, koje postаju jedno od bitnih i trаženih oruđа nа međunаrodnom tržištu rаdа.

Projekat realizuje Departman za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji, Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja - Grupom za prevenciju nasilja i kompanijom Telenor. Projekat (pilot faza) traje 10 meseci, od oktobra 2015. do avgusta 2016. godine.

Podrška se pruža putem Facebook aplikacije koja je dostupna na Facebook stranici Biraj reči, hejt spreči od 21. oktobra 2015. godine. Onlajn SOS servis radi od 7.00h do 24.00h.

U Tim za pružanje onlajn psihološke podrške deci i mladima koji su bili žrtve ili svedoci digitalnog nasilja uključeni su studenti završne godine osnovnih studija psihologije, kao i studenti master studija psihologije na Fakultetu za medije i komunikacije (ukupno 20 studenata). Studenti volonterski rade na servisu tokom čitavog trajanja projekta.

Volonteri su pre početka projekta pohađali obuku u okviru koje su stekli bazična znanja i veštine važne za pružanje psihološke podrške i imali priliku da čuju predstavnike Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Centra za bezbedni internet, Net patrole, Nacionalne dečje linije - NADEL i dr.

Volonteri su tokom čitavog projekta supervizirani od strane profesorki sa kliničkih predmeta na Departmanu za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije.

Fakultet za medije i komunikacije će, nakon formalnog završetka projekta, obezbediti kontinuirano funkcionisanje Onlajn SOS servisa tako što će volontiranje studenata na ovom servisu biti deo prakse u okviru obaveznih predmeta na osnovnim studijama psihologije.

Verujući da obrazovanje ima za cilj da oslobodi i ojača kreativne impulse svojstvene svakom pojedincu, da podrži njegovo puno i slobodno razvijanje, da bude ohrabrujuće, dobronamerno, stimulativno i slobodno, Fakultet za medije i komunikacije je početkom 2013. godine organizovao prvu seriju besplatnih radionica za srednjoškolce. Od tada, preko 1000 srednjoškolaca širom Srbije dobilo je mogućnost da razvija znanja i veštine koje su im važne u ostvarenju ličnih i profesionalnih ciljeva.

Radionice vode iskusni predavači iz oblasti televizijske produkcije, novinarstva, odnosa sa javnošću, marketinga, javnog nastupa, popularne kulture, grafičkog dizajna, animacije, muzičke produkcije, psihologije i socijalnog rada. Radionice se  održavaju u prostorijama Fakulteta za medije i komunikacije (FMK), u Karađorđevoj 65 u Beogradu svakog semestra, besplatne su i otvorene za sve zainteresovane srednjoškolce. 

Prva godišnja izložba Departmana digitalnih umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije otvorena je 27. juna 2014. godine u Galeriji 12 Hub (Karađorđeva 59).

Na izložbi su predstavljeni radovi studenata i studentkinja svih godina sa osnovnih i master programa Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije.

Izložba je počela na Fakultetu za medije i komunikacije, projekcijom kratkih igranih i dokumentarnih filmova studenata druge i treće godine u klasi profesora Milutina PetrovićaVladimira PerišićaRajka Petrovića,Srđana Keče i asistenta Boška Prostrana.

Nakon projekcije, izložba je zvanično otvorena u Galeriji 12 Hub, gde su izloženi: fotografski radovi studenata i studentkinja sa usmerenja fotografija iz klasa profesora Goranke MatićNebojše BašićaDragana Pavlovića i asistentkinje Milene Đorđević; grafički, tipografski i interaktivni radovi sa usmerenja vizuelne komunikacije i novi mediji profesora Boruta VildaIsidore Nikolić Dorijana Kolundžije; kratke forme i animacije sa kurseva Miloša Tomića, 3D animacije sa kursa Marine Kecman i video radovi nastali u okviru kursa Video art profesora Jovana Čekića i Maje Stanković.

Studenti sa usmerenja zvuk profesora Velibora HajdukovićaIvana Kovačevića i Milovana Kneževića Kneza predstavili su se sa tri DJ seta, u okviru kojih su prezentovane i autorske kompozicije studenata treće godine Fakulteta za medije i komunikacije.Studenti master programa Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije su u aprilu 2015. godine svoje radove predstavili izložbom INtroSPEKCIJA Domu kulture Studentski grad. 

Izloženi radovi nastali su u okviru kursa Kontekstualne umetničke prakse i otvorenog kursa Video art: pokretne slike i umetnost na master programu Digitalne umetnosti kod prof. dr Jovana Čekića i doc. dr Maje Stanković.

Izlagači:
Bojana Radić, Ema Teokarević, Katarina Ilišković, Maja Nešković, Maja Todorović, Milan Đorđević, Nemanja Maraš, Nina Kraljević, Pavle Petrović, Radmila Vankoska Pavlišin, Sanja Ćopić, Tea Lukač, Valentina Milenković.

Autori izložbe: prof. dr Jovan Čekić i doc. dr Maja Stanković

 

Završna izložba studenata departmana Digitalne umetnosti FMK u julu 2015. godine predstavila je radove sa svih studijskih usmerenja u Galeriji 12Hub.

Usmerenje fotografija predstavljeno je analognim, dokumentarnim i komercijalnim fotografijama studenata osnovnih studija kao i autorskim foto-esejima studenata master studija (mentori: Nebojša Bašić, Goranka Matić, Dragan Pavlović i Milena Đorđević).

Usmerenje vizuelne komunikacije i novi mediji izložili su grafička rešenja malog formata, štampane materijale i interaktivne instalacije (mentori: Borut Vild, Isidora Nikolić i Dorijan Kolundžija).

Usmerenje zvuk predstavljeno je audio i audio-video radovima (mentori: Velibor Hajduković, Ivan Kovačević i Milovan Knežević).

Na izložbi su predstavljeni i video radovi i video instalacije studenata master studija (mentori: Jovan Čekić i Maja Stanković).

Takođe, izloženi su i video radovi koje su studenti master studija radili u okviru kursa posvećenom Piteru Grinaveju (mentor: Angelina Milosavljević). Studenti su izabrali dela ili teme iz istorije umetnosti u kojima su sami tumačili likove, pri čemu su doslovno interpretirali ambijente tih dela, u njihovu ikonografiju uvodeći gotovo neprimetne elemente (štampu, nalepnice, i sl.), ili uvodeći sopstvena emotivna stanja. Izrazita je statičnost kompozicija koja predstavlja odgovor na dinamičnost i alegorijski sadržaj likovnog jezika Pitera Grinaveja.

Izložba studenata master programa Digitalne umetnosti IZVAN FOKUSA / IZVAN UKUSA održana je u martu 2016. godine u Domu kulture Studentski grad.

Izložba se bavi problematizovanjem fenomena iz neposrednog okruženja u kojima se prelamaju lokalne, globalne, savremene i retrogradne tendencije ocrtavajući horizont očekivanja na početku 21. veka. 

Izlagači: Emilija Gajić, Filip Čekić, Filip Mašić, Kristina Pavlak, Maja Todorović, Marilea Pudar, Milica Novaković, Miloš Ćosović, Rastko Milojković, Sofija Nikić, Suzana Stojković i Uroš Lukić.

Izloženi radovi nastali su u okviru kursa Kontekstualne umetničke prakse, Video art: pokretne slike i umetnost i Eksperimentalni film na master programu Digitalne umetnosti kod prof. dr Jovana Čekića, doc. dr Maje Stanković i MSc Boška Prostrana

Na otvaranju je promovisan i novi broj studentskog elektronskog časopisa Propeler.


Fakultet od 2010. godine organizuje i dve letnje škole – Letnju školu komparativnih studija konflikta i Letnju školu za seksualnosti, kulture i politike koje iz godine u godinu veoma uspešno okupljaju mlade istraživače iz svih krajeva sveta i eminentne predavače u oblastima kojima se bave.

Kuća kulture Fakulteta za medije i komunikacije smeštena je na Terazijama 34 u zdanju poznatom kao Krsmanovićeva kuća, privremenom dvoru u kome je 1918. godine proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Kuća je tokom godina menjala svoju namenu, a zbog svog raskošnog izgleda i važnih istorijskih događaja koji su se na ovom mestu odigrali, zdanje je 1964. godine proglašeno Spomenikom kulture od velikog značaja.

Fakultet za medije i komunikacije je svečanošću, održanom 16. maja 2014. godine, ovo čuveno beogradsko zdanje ponovo otvorio za javnost. Kuću kulture smo zamislili kao prostor otvoren za sve koji žele da unaprede kulturnu scenu u Srbiji, razvijaju nove oblike mišljenja i umetničkih formi.

Fakultet za medije i komunikacije otvorio je vrata Kuće kulture na Terazijama svim zainteresovanim posetiocima tokom Noći muzeja 2014. godine.

Posetioci su tokom manifestacije Noć muzeja godine imali priliku da vide novu izložbu Miloša Tomića "Lopte", kao i "Muzikalne dnevnike" kojima je profesor Tomić predstavio Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji. Studenti digitalnih umetnosti u klasi profesora Dorijana Kolundžije predstavili su svoje interaktivne instalacije, a u saradnji sa novinskom agencijom Tanjug javnost je dobila priliku da vidi izložbu do sada neobjavljivanih fotografija Terazija nastalih u periodu od dvadesetih do devedesetih godina prošlog veka.

Fotografije sa događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Kuća kulture smeštena je na adresi Terazije 34, u zgradi koja je proglašena za spomenik kulture. Poznata je kao privremeni dvor u kojem je, 1918. godine, proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i kao nekadašnji Omladinski dom, a kasnije i kao zgrada Protokola. U sklopu Fakulteta za medije i komunikacije ova važna istorijska građevina dobija sasvim nov sadržaj. Kuća kulture je zamišljena kao otvoren prostor za sve koji žele da aktivno unaprede kulturnu scenu u Srbiji, razvijaju kulturu dijaloga i nove oblike mišljenja i učestvuju u kreiranju najraznovrsnijih umetničkih formi.

 

Fakultet za medije i komunikacije je i 2015. godine otvorio vrata Kuće kulture za sve posetioce manifestacije Noć muzeja

Brojni posetioci su mogli da vide izložbu "Strategije arhiva – primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti " autora Miodraga Šuvakovića i Jovana Čekića, kao i stalnu postavku Tanjugovih do sada neobjavljivanih fotografija Terazija nastalih u periodu od dvadesetih do devedesetih godina prošlog veka, u izboru Danice Čigoje i Stanka Crnobrnje.

Novi rad u seriji "Muzikalni dnevnici" predstavio je i Miloš Tomić, koji je ovom serijom radova prethodne godine predstavio Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji."Veče uz radio" je peti nastavak dnevnika i predstavlja priču o petogodišnjem dečaku koji sluša jedan kineski tranzistor. Menjajući stanice, on povezuje udaljene zvučne svetove i pravi nemoguće muzičke vratolomije – od pank roka iz berlinskog skvota do narodnjaka sa sabora u Kašavaru, preko Kolarca i igranki za starije u "Kariranom stolnjaku".

FMK je organizovao i javno vođenje kroz izložbu "Strategije arhiva – primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti" sa autorom izložbe prof. dr Miodragom Šuvakovićem.


Studentski internet radio Fakulteta za medije i komunikacije je jedini studentski radio u Beogradu. FMK radio počeo je sa radom 01. aprila 2010. godine, kada je prvi put emitovana emisija “Slušni aparat”. 
U međuvremenu smo razvili program, uvrstili brojne sadržaje i produkciono ojačali. Redakcija FMK radija danas priprema raznovrsne i zanimljive emisije namenjene prvenstveno mladim ljudima i studentima. 

Za nepune dve godine postojanja redakcija FMK radija je dobila dva značajna priznanja − prestižnu nagradu za radijsko novinarstvo − "Zoran Mamula" i nagradu za najbolji prilog o evropskim integracijama emitovan tokom 2011. godine, koju dodeljuju Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Delegacija EU u Srbiji.

Promovišemo društveno angažovane teme, studentski aktivizam, marginalne zajednice, bavimo se filmom, književnošću, muzikom, sportom ... 
Kroz događaje, zanimljivosti, fenomene i priče iz naše svakodnevice vode vas studenti FMK radija.

Slušaj nas! Pridruži nam se!!! 

Elektronski časopis za umetnost i komunikacije Propeler pokrenuli su studenti master programa na departmanu Digitalne umetnosti i novi mediji Fakulteta za medije i komunikacije.

Cilj ovog časopisa je razvijanje kritičkog mišljenja, podsticanje saradnje studenata privatnih i državnih umetničkih i društveno-humanističkih fakulteta u Srbiji i regionu u nastojanju da se afirmišu mladi umetnici i teorijski predstave nova saznanja iz oblasti komunikacija, medija i digitalne kulture.

Osnovna zamisao je da Časopis studenata psihologije FMK "Habitus" izlazi dva puta tokom jedne školske godine (jednom u jesenjem i jednom u prolećnom semestru), sa ciljem da ispuni svoju težnju ka sveobuhvatnosti, raznovrsnosti i kvalitetu većeg broja različitih rubrika. Rubrike će ispunjavati tekstovi prevashodno studenata psihologije FMK, zatim saradnika i nastavnika FMK, sa idejom da se ostvari plodna saradnja i sa ostalim zainteresovanim departmanima kako našeg matičnog Fakulteta, tako i ostalih univerziteta u zemlji i okruženju. 

Prvi broj studentskog časopisa Departmana za psihologiju Fakulteta za medije i komunikacije možete pročitati ovde.

Internet magazin Tranzistor deo je projekta Centra za studije medija Fakulteta za medije i komunikacije koji za cilj ima unapređenje znanja i veština naših studenata u različitim novinarskim žanrovima.

Posle osnivanja FMK radija, odlučili smo da pokrenemo e-magazin Tranzistor kako bismo različite radijske formate pretočili u zanimljive i raznovrsne tekstove. Promovišemo društveno angažovane teme, studentski aktivizam, marginalne zajednice, bavimo se filmom, književnošću, muzikom, sportom...

"Reconnect / Nove forme dijaloga"

Nedelja Ujedinjenih nacija 2012. godine obeležena je inicijativom "Post-2015" i imala je za cilj uspostavljanje drugačije forme dijaloga sa ljudima. Pored postojećeg dijaloga svetskih zvaničnika, Ujedinjene nacije su se obratile građanima i građankama sa pitanjem šta je ono što oni očekuju od budućnosti i koji su njihovi prioriteti.

Tim Fakulteta za medije i komunikacije je osmislio i realizovao projekat "Reconnect", koji kroz okvir društvenih mreža i sve veću zastupljenost svetske populacije online stvara mogućnost za otvaranje novih formi dijaloga. Postavili smo pitanje da li su postojeće forme dijaloga „istrošene“  i da li postoje prekidi u komunikaciji između građana i onih koji donose politike koje oblikuju njihov život. Studenti i studentkinje FMK su tokom oktobra 2012. godine na zvaničnim Facebook i Twitter stranicama UN Country Team in Serbia (UNCT) inicirali i vodili diskusije sa građanima Srbije o budućnosti kakvu oni žele i društvenim problemima sa kojima se susreću - sa ciljem da ih inspirišu, a naročito mlade ljude, da nove tehnologije i društvene mreže koriste kao sredstvo integracije, a ne dodatni način marginalizacije. Tokom proslave Dana Ujedinjenih nacija u Srbiji, u organizaciji Fakulteta za medije i komunikacije, pozvali smo predstavnike vlasti u Srbiji i zvanice UN-a da se priključe ovom dijalogu i daju svoj doprinos stvaranju nove forme dijaloga.

U saradnji sa projektom “Podrška sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva i medijacije u Srbiji“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, studentkinje i studenti su dizajnirali i sproveli multimedijalni projekat „Čija prava su ljudska prava?“

Projekat ima za cilj kritičko promišljanje koncepta ljudskih prava i (anti) diskriminacije.

Ovakvim nazivom projekta, koji se pita nad nečim što se naizgled podrazumeva, želeli smo da pokažemo da pitanje ljudskih prava i (anti)diskriminacije ne sme biti nešto što se podrazumeva, nešto što se isključivo povezuje sa pravno-formalnim pitanjima, već da ova pitanja zahtevaju kontinuirano promišljanje i preispitivanje u smislu njihove suštinske povezanosti sa etičkim i političkim pretpostavkama sveta u kojem živimo.
Na taj način smo pitanju ljudskih prava kao i pitanju (anti) diskriminacije pristupili kao nečemu što je strukturno povezano sa načinom na koji mislimo i delujemo u zajednici, kao nečemu što na specifičan način uvek iznova postavlja pitanje isključive prirode svakog identiteta i shodno tome (ne)mogućnosti da se u pravom smislu misli i afirmiše različitost i drugost, kao problemima koji se ogledaju u jeziku, kulturi i ideologiji, itd.

Osnovna ideja i cilj ovog projekta jeste da se pokaže da pitanje ljudskih prava i pitanje (anti)diskriminacije spadaju u korpus ključnih etičkih i političkih pitanja sveta u kome živimo, s obzirom na to da ova pitanja temeljno preispituju našu mogućnost i sposobnost da živimo u zajednici sa onima koji su od nas različiti.

Projekat možete da pogledate na adresi http://www.cijapravasuljudskaprava.org .

"Probudi se, pokreni se – računamo na tebe!"

Pod nazivom „Nedelja Ujedinjenih nacija u Srbiji“, u periodu od 23. do 30. oktobra 2009. godine organizovan je niz programa u saradnji sa Vladom Srbije, civilnim društvom i privatnim sektorom. Osnovna tema koja je obeležila Nedelju UN bila je rad sa mladima u Srbiji, a aktivnosti su bile usmerene na buduću generaciju lidera i mislilaca koji su sposobni i voljni da preuzmu aktivniju ulogu u oblikovanju kako aktuelnih razvojnih programa tako i budućnosti zemlje.

Geslo Nedelje Ujedinjenih nacija 2009. "Probudi se, pokreni se – računamo na tebe!" predstavljalo je poruku kako mladima Srbije tako i drugim zainteresovanim stranama po pitanju razvoja da proaktivno i predano deluju kako bi se obezbedilo da mladi, najdragoceniji faktor razvoja, budu u potpunosti uključeni u rešavanje aktuelnih problema i u planiranje budućnosti Srbije. Programi i aktivnosti su obeležili rad sa mladima u više ključnih oblasti: zapošljavanje mladih, učešće mladih u demokratskim procesima, zdravi načini života i održivost životne sredine.

Više o ovom projektu možete saznati na adresi  http://rs.one.un.org/unweek-2009 .