Digitalne umetnosti

Studijski program DIGITALNE UMETNOSTI na osnovnim akademskim studijama traje tri godine, na kojima se stiče 180 ESPB prema standardima Bolonjske deklaracije.

Studijski program Digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije je interdisciplinarni, crossing media program koji omogućava sticanje praktičnog i teorijskog znanja iz oblasti digitalnih medija: fotografije, videa, vizuelnih komunikacija i zvuka. Cilj studijskog programa je kreativna produkcija, povezivanje praktičnog i teorijskog znanja kao i istraživanje kreativnog mišljenja.

U fokusu studijskog programa je razvijanje kritičkih i kreativnih sposobnosti studenata i studentkinja kao budućih stručnjaka u domenu digitalnih medija, ovladavanje specifičnim znanjima i praktičnim veštinama potrebnim za obavljanje profesija kao što su digitalni umetnici, dizajneri, medijski kritičari, organizatori događaja, radnici u kulturi, kustosi, kritičari i teoretičari savremene umetnosti kao i zaposlenim u novinarskim, izdavačkim kućama, marketinškim agencijama, televizijskim stanicama i kulturnim ustanovama - svima čiji posao zahteva razumevanje digitalnih medija, savremene umetnosti i kulture.

Poseban akcenat i značaj imaju kursevi iz oblasti vizuelnih komunikacija, fotografije, videa, savremene kritike i teorije umetnosti, studije kulture, teorije digitalnih medija, popularne kulture i filma i interkulturalne komunikacije koji pružaju visok nivo poznavanja svetskih trendova u polju izučavanja i primene digitalnih medija, razumevanje koncepata savremene umetnosti, teorije kao i promena u kojima se manifestuju u kulturi globalnog društva.

Nakon završenih studija studenti i studentkinje su osposobljeni da se profesionalno bave specifičnim stručnim poslovima iz širokog raspona zanimanja koja uključuju profesionalnu umetničku praksu u digitalnim medijima, umetničku direkciju u oblastima kao što su dizajn, advertajzing, video grafika, kratke video forme, internet kao i kritičku recepciju i interpretaciju digitalne kulture.