27.02.2012.
Nagrada "Zoran Mamula" Lani Bunčić

Studentkinja našeg fakulteta Lana Bunčić dobitnica je nagrade "Zoran Mamula" za 2010. godinu, za radijsku reportažu “Srbija od skandala”, koja je emitovana u emisiji "Slušni aparat" na FMK radiju.

"Ideja reportaže je bila da se sticajem okolnosti zapitamo da li i dalje postoji građanska elita u Srbiji, kome se obraća i šta priča i da li i dalje postoji težina javne reči, da li smo svesni njene odgovornosti i mislim da smo te odgovore i dobili", rekla je dobitnica nagrade.

U obrazloženju žirija je istaknuto da je reportaža angažovana, profesionalna reakcija na fenomen nezaslužene promocije vrednosti i ličnosti. "Dominirali su radovi složene žanrovske strukture, što nas održava u nadi da ovakve, zahtevne novinarske forme, nisu sasvim iščezle iz programa naših radio stanica, iako takva tendencija već godinama postoji", stoji u obrazloženju žirija. 

U procenjivanju radova prispelih na konkurs, žiri se rukovodio standardnim kriterijumima profesionalizma, kako zanatskom umešnošću novinara, tako i aktuelnošću i društvenim značajem teme, ali je pokušao da svoj posao obavi i u duhu novinara čije ime nosi ova nagrada.

Novinar Zoran Mamula, jedan od osnivača i simbola Radija B92, preminuo je u decembru 2001. godine u trideset sedmoj godini života. RTV B92 je 2002. godine ustanovila nagradu "Zoran Mamula" za posebna dostignuća u radijskom novinarstvu. 

 

Čestitamo Lani Bunčić i redakciji FMK radija, a nagrađeni prilog možete poslušati ovde.

OSTALE VESTI