06.06.2014.
Gostovanje brazilske književnice Adriane Lizboe u Kući kulture FMK
Adriana Lizboa

Fakultet za medije i komunikacije i Izdavačka kuća Clio vas pozivaju na konferenciju za novinare povodom dolaska u Srbiju brazilske književnice Adriane Lizboe i promocije njenog romana "Kao gavran crno" (Clio, 2012).

Konferencija će biti održana u utorak, 10. juna u Kući Kulture Fakulteta za medije i komunikaciju (Terazije 34, Beograd) sa početkom u 11 časova.

Učestvuju:

  • • Adriana Lizboa, autorka
  • • Sonja Asanović Todorović, prevoditeljka
  • • Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

Konferenciju će otvoriti Nada Popović Perišić, dekanka Fakulteta za medije i komunikacije, Beograd.

Adriana Lizboa je brazilska je književnica, rođena u Rio de Žaneiru. Objavila je 11 knjiga, od kojih 6 romana, zbirku kratkih priča i knjige za mlađu čitalačku publiku. Njena dela su prevedena na 8 jezika i objavljena u mnogim zemljama među kojima su Francuska, SAD, Meksiko, Italija, Švedska, Švajcarska i Srbija. Među brojnim uručenim priznanjma je nagrada Žoze Saramago za roman "Simfonija u belom", stipendija Japanske fondacije za roman "Baraka opalog persimona", kao i stipendija Nacionalne biblioteke Brazila.  Na međunarodnom Haj festivalu za književnost i umetnost, 2007. uključena je u izbor 39 najistaknutijih pisaca Latinske Amerike. Završila je osnovne studije na državnom Univerzitetu Rio de Žaneiro, master program iz brazilske književnosti i stekla doktorsku diplomu iz komparativne književnosti.


Kao gavran crno (Clio, 2012)

prevela sa portugalskog: Sonja Asanović Todorović

U svom novom romanu Adriana Lizboa piše neobičnu autobiografsku priču o odrastanju i potrazi za korenima istovremeno dajući intrigantan pogled na život brazilske gerile. Kao gavran crno je roman o pripadanju – i u tom smislu Lizboa nam nudi priču širu od postojećih trendova. Sve ličnosti su u tranziciji (reč je o istinskoj dijaspori pojedinaca), a mesta u kojima žive su privremena, nesigurna i promenljiva. Glavna junakinja Vanža pripoveda svoja sećanja, ugrađena u iskrena i puna tuge prijatejstva, a knjiga se završava kada njen život stvarno počinje, odnosno kada Vanža konačno nađe svoje mesto u svetu.

OSTALE VESTI