17.06.2014.
Predavanje prof. Đulije Sisa sa Univerziteta Kаlifornije u Los Anđelesu (UCLA) u Kući kulture
Prof. Giulia Sissa | ©franceculture.fr

Fakultet za medije i komunikacije u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju vas poziva na otvoreno predavanje prof. Đulije Sisa (Giulia Sissa) sa Univerziteta Kаlifornije u Los Anđelesu (UCLA), koje će se održati u utorak, 24. juna, sa početkom u 18 časova u Kući kulture FMK (Terazije 34).

Giulia Sissa (UCLA)
Veal roast à la mode de Kant. Genealogy of the "sexual objet"

24.06.2014., 18.00h 
Kuća kulture Fakulteta za medije i komunikacije, Terazije 34. 

U feminističkoj teoriji kao i u svakodnevnom govoru, često se govori o seksualnim objektima. Istorija ovog govora nas vodi ka Kantu i njegovoj teoriji polnosti kao kanibalističkoj ostvarenosti, ka Simon de Bovoar, ali i savremenim rodnim politikama.


Dr Đulija Sisa je profesorka na departmanima političkih i klasičnih nauka na Univerzitetu Kаlifornija u Los Anđelesu (UCLA). Diplomirala je na Università degli Studi di Pavia (Collegio Ghislieri) 1977. godine, magistrirala na École des hautes études en sciences sociales (EHESS) u Parizu 1979. godine, gde je odbranila i doktorsku disertaciju 1983. godine.

Radila je kao istraživačica u Laboratoriji za društvenu antropologiju pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja u Parizu (CNRS) i profesorka na univerzitetu Johns Hopkins u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autorka je brojnih dela o istoriji, antropologiji i filozofiji starog sveta, među kojima izdvajamo: Greek Virginity (Boston, Harvard UP, 1989); Le Plaisir et le Mal. Philosophie de la drogue (Paris, 1997); The Daily Life of the Greek Gods (Stanford UP, 2000); L'âme est un corps de femme (Paris, Odile Jacob, 2000).
Više o njenom trenutnom radu možete pročitati ovde.

Tokom svog gostovanja u Beogradu prof. Đulija Sisa će održati predavanje i u Salonu muzeja savremene umetnosti u sredu, 25. juna, pod nazivom "Jealousy: a noble emotion, or a shameful passion?"

Oba predavanja počinju u 18 časova i na engleskom su jeziku.

Gostovanje profesorke Đulije Sisa u Beogradu organizovano u je u okviru projekta "Nevidljivo nasilje" Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.

OSTALE VESTI