23.07.2014.
Letnja škola za seksualnosti, kulture i politike na FMK

Centar za istraživanje kultura, politika i identiteta (IPAK.Centar) u saradnji sa Fakultetom za medije i komunikacije u Beogradu od 18. do 24. avgusta organizuje međunarodnu Letnju školu za seksualnosti, kulture i politike.

Letnja škola za seksualnosti, kulture i politike će krajem avgusta u Beogradu okupiti studente/studentkinje, predavače/predavačice, istraživače/istraživačice, umetnike/umetnice i aktiviste/aktivistinje,  kako iz istočne, tako i iz zapadne Evrope, sa ciljem da promovišu zajedničku istraživačku platformu i transdisciplinarno teorijsko promišljanje složenih načina na koje se seksualnost, kultura i politika prepliću, kao i da omogući razmenu i preispitivanje geopolitički determinisanih diskursa u istraživanju seksualnosti, studija roda i kvir teorije.

Osmodnevni program Letnje škole za seksualnosti, kulture i politike sastoji se od predavanja renomiranih predavača/predavačica iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, zajedničkih diskusija, čitalačkih seminara i prezentacija učesnika/učesnica na tri ponuđena kursa:

•  Wild Bodies: Gender, Sexuality and Power, koji vodi Jack Halberstam (University of Southern California, CA, USA) 

• Derrida’s Queer Bio-Politics, koji vodi Eszter Timar (Central European University, Budapest, Hungary) 

• "The world is gone, I must carry you": Daring the Shock of EMUN (Trust). On the Transjective Subreal in Art and Psychoanalysis, koji vodi Bracha Ettinger (European Graduate School, Saas-Fee, Switzerland)

U sredu, 20. avgusta, Jack Halberstam (University of Southern California) će održati otvoreno predavanje "The Queer Art of Failure", a 23. avgusta Tomasz Sikora (Pedagogical University of Cracow) održaće predavanje pod nazivom "Living with an Alien; or, (Again) Against Representation". Oba predavanja će se održati na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu (Karađorđeva 65), sa početkom u 19 časova. Predavanja i diskusije su organizovani na engleskom jeziku.

Zvanični akademski program Letnje škole biće praćen poslepodnevnim i večernjim javnim događajima: izložbama, filmskim projekcijama i panel-diskusijama, promocijama knjiga teoretičara/teoretičarki iz Srbije i regiona, kao i DJ-žurkom. 

Cilj Letnje škole jeste da preispita i destabilizuje prevladavajuće podele u akademskom i aktivističkom prostoru, zasnovanim na Istok-Zapad binarizmu, da stvori mesto za dijalog i razmenu. Letnja škola je vođena namerom da podstakne i učini vidljivim proučavanje seksualnosti u regionu, sa jedne strane, i da u „zapadni“ akademski kontekst  uvede specifična i situirana znanja, istraživanje i aktivizam u okviru roda i seksualnosti na prostoru država bivše Jugoslavije i, šire, u regionu.  

Letnja škola za seksualnosti, kulture i politike realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, švedske fondacije "Kvinna till Kvinna" i Rekonstrukcija Ženski fond.
OSTALE VESTI