29.08.2014.
Gostovanje švajcarskog umetnika Zimouna u Kući kulture FMK
329 prepared dc-motors, cotton balls, toluene tank, Zimoun 2013 | g12hub.com

Povodom održavanja samostalne izložbe u Galeriji 12 HUB u sredu, 3. septembra u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije istaknuti švajcarski umetnik Zimoun održaće javno predavanje pod nazivom “Primitive complexity”.

Fakultet za medije i komunikacije i Galerija 12 HUB pozivaju studente i sve zainteresovane na javno predavanje švajcarskog umetnika Zimouna, koje će se održati u sredu, 3. septembra sa početkom od 18 časova u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije, Terazije 34.
Umetnik će govoriti na engleskom jeziku bez prevoda, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Zimoun kreira umetničke instalacije prema prostoru u kom izlaže, te je svaka njegova izložba jedinstven i neponovljiv doživljaj. Ovaj umetnik je svojim radovima obeležio međunarodnu umetničku scenu, ali i stekao ugled među mlađim generacijama zainteresovanim za umetnost i tehnologiju, eksperiment i inovaciju. Njegovi radovi su postali prepoznatljivi u savremenoj  umetničkoj praksi po specifičnim elementima koji podrazumevaju jednostavnost, eleganciju i minimalizam u umetnosti.

Umetnik će na izložbi u Galeriji 12 HUB, shodno svojoj umetničkoj praksi, predstaviti site-specific zvučnu instalaciju konstruisanu upravo za prostor galerije. Otvaranje izložbe će se održati u petak, 5. septembra u 19h, a izložba će trajati do 5. oktobra 2014.

Zimoun, rođen u Švajcarskoj 1977, je samouki umetnik koji živi u Bernu, Švajcarska. Njegovi radovi su predstavljeni na samostalnim i grupnim izložbama u Evropi, Severnoj Americi, Africi i Južnoj Americi. Dobitnik je mnogobrojnih umetničkih nagrada. Među poslednjim mestima na kojima je izlagao su Nam June Paik Art Center u Koreji, Kuandu Muzej likovnih umetnosti, Ringling Muzej umetnosti u Floridi, Harnett Muzej umetnosti u Ričmondu, Bitforms galerija u Njujorku, Art Bazel, Galerie Denise Rene Pariz, Kunsthalle u Bernu, Kunstmuseum u Lihtenštajnu, Muzej savremene umetnosti MNAC u Bukureštu, Muzej umetnosti u Seulu, Muzej savremene umetnosti u Ljubljani i druge.

Kompanija NELT u saradnji sa Galerijom 12 Hub (G12 HUB) pokrenula je jednogodišnji „NELT edukativni program“ pod nazivom „Interdisciplinarna saradnja kao potencijal razvoja mladih profesionalaca na polju umetnosti, nauke i novih tehnologija“. Cilj projekta je da se studenti upoznaju sa veštinama i tehnikama povezivanja umetnosti, tehnologije i nauke u primenjene svrhe. Program je namenjen studentima Fakulteta za medije i komunikacije, Fakulteta primenjenih umetnosti, Elektrotehničkog fakulteta (Laboratorija za akustiku), Fakulteta dramskih umetnosti (Laboratorija za doživljaj zvuka „soba 64“), Fakulteta likovnih umetnosti i Arhitektonskog fakulteta.
Galerija 12 HUB je centar za umetnost i tehnologiju posvećen promociji i razvoju intermedijske umetnosti i performansa.

OSTALE VESTI