21.09.2014.
Tribina "Arheologija nasilja u XX veku" u Kući kulture

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na tribinu "Arheologija nasilja u XX veku", koja će se održati u ponedeljak, 22. septembra, sa početkom u 14 časova u Kući kulture (Terazije 34). Tribina je organizovana u okviru pratećeg programa 48. BITEFa (Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala).

"Arheologija nasilja u XX veku" je razgovor o politikama sećanja koji se bavi nekim od fenomena koji su definisali XX vek u istorijskom, kulturološkom i društveno-političkom smislu – revolucije, kolonijalizam, imperijalizam, nacionalizam, socijalizam – korene imaju i u vremenu pre samog Prvog svetskog rata.
Posredstvom konflikata tokom XX veka, ovi fenomeni su se globalizovali i ustalili u „kolektivnoj svesti“. Kako pozicionirati Prvi svetski rat u kontekstu čitavog XX veka? Kako razumeti njegovo nasleđe i način na koji su „frontovske borbe“ kao njegov određujući simbol (iako vojno-strategijski prevladane i napuštene samo dve decenije kasnije), ostale da definišu naše mentalne mape? Kako, i da li, nasilje kolonijalnih armija nad civilnim stanovništvom povezati sa surovostima ispoljenim na evropskom kontinentu tokom Prvog svetskog rata?

Razgovor će adresirati i problematizovati „veliki prasak“ Prvog svetskog rata, tj. njegove okolnosti i posledice u Evropi i evropskoj kulturi, kao i mogućnost umetničke reprezentacije nasilja. Učesnici su: Boris Buden, Regine Dura, Hans-Verner Krezinger i Borut Šeparović. Moderatorka razgovora je Milica Jovanović, a stručna konsultantkinja dr Olga Manojlović-Pintar.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju tribini.

OSTALE VESTI