27.11.2014.
Medijsko predstavljanje istorije u Kući kulture
Kuća kulture Fakulteta za medije i komunikacije, Terazije 34

Tribina "Medijsko predstavljanje istorije" biće održana 5. decembra u 18 časova u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije na Terazijama.

U okviru programa premijerno će biti predstavljena radio igra "Terazijski teleport" u produkciji fakultetskog Media centra.

"Originalna i duhovita radio igra, stvorena posebno za ovu priliku,  posetioce će povesti u 1918. godinu, u trenutak kada se, u istoj toj zgradi, na Terazijama, stvarala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca", ističe Danica Čigoja, koordinatorka FMK Media centra, i voditeljka tribine.

U nastavku programa, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, biće prikazana izuzetna emisija "Moćna ruka smjeloga slučaja", iz popularne serije "Trezor". Kako se isti događaji mogu čitati u odnosu na linearnu hronologiju, a kako po slučajno nastalim slojevima televizijske arheologije, posetiocima će protumačiti gosti tribine Aleksandar Petrović, profesor kulturne antropologije na Filološkom fakultetu u Beogradu, i dugogodišnji dramaturg, autor i urednik Televizije Beograd Bojana Andrić.

Na koji način novi mediji mogu da ožive istorijske činjenice posetioci će saznati zahvaljujući predstavljanju interaktivnih projekata "Prve srpske fabrike sreće" iz Beograda, koja je u saradnji sa Narodnom Bibliotekom Srbije pripremila projekat savremenog vodiča u seriji razglednica pod nazivom "Istorijska šetnja Beogradom" i set interaktivnih razglednica "Ornament" koje su nastale u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti iz Beograda.

Kuća kulture smeštena je na Terazijama 34 u zdanju poznatom kao Krsmanovićeva kuća, privremenom dvoru u kome je 1918. godine proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Kuća je tokom godina menjala svoju namenu, a zbog svog raskošnog izgleda i važnih istorijskih događaja koji su se na ovom mestu odigrali, zdanje je 1964. godine proglašeno Spomenikom kulture od velikog značaja.

U sklopu Fakulteta za medije i  komunikacije ova važna istorijska  građevina dobija sasvim nov sadržaj. Kuća kulture je zamišljena kao otvoren prostor za sve koji žele da aktivno unaprede kulturnu scenu u Srbiji, razvijaju kulturu dijaloga i nove oblike mišljenja i učestvuju u kreiranju najraznovrsnijih umetničkih formi.

OSTALE VESTI