13.12.2014.
Predstavljanje romana Mladena Vurune "Kutija sa fotografijama" u Kući kulture

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva da prisustvujete predstavljanju novog romana Mladena Vurune Kutija sa fotografijama, književnoj večeri koja će se održati u utorak, 16. decembra, sa početkom u 19 časova u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije (Terazije 34).

Kutija sa fotografijama je odlično napisan roman o osamdesetim godinama kao deceniji uzleta i samozaborava, odrastanja i velikih očekivanja. Prikazujući svoje junake koji se formiraju u tom dobu razapeti između potrebe za alternativom kao pobunom i pritiska sveprisutne ideologije, roman Mladena Vurune prikazuje i sporadične i udaljene tragove minule istorije koja će se njegovim junacima uskoro objaviti punom snagom. Priča u romanu Kutija sa fotografijama kreće se u rasponu od slike Titove sahrane do slika mladalačkog života u Beogradu osamdesetih, od slika porodičnog vremena do slika ideoloških i svakodnevnih rituala toga doba. Kutija sa fotografijama je uzbudljiva rekonstrukcija Beograda u doba novotalasnog entuzijazma i ekspanzije, ali se kroz iznijansirana i produbljena prisećanja junaka raspon pripovedanja kreće od šezdesetih, sežući čak do vremena Drugog svetskog rata, pa sve do istorijske i društvene drame devedesetih.

Pre dvadesetak godina Mladen Vuruna (1963) objavio je seriju zapaženih priča sa fantastičkim i krimi motivima objavljenih u vodećim književnim časopisima i u nekoliko antologija i panorama savremene srpske proze. Sada se u književnost vraća romanom napisanim sugestivnim stilom i retkom jezičkom koncentracijom kakvom se danas pišu samo pesme.

O romanu Kutija sa fotografijama govoriće reditelj Aleksandar Mandić, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Mladen Vuruna.
Odlomke iz romana čitaće glumac Bojan Perić.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju književnoj večeri u Kući kulture. 

OSTALE VESTI