10.05.2015.
Noć muzeja u Kući kulture: Primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti

Fakultet za medije i komunikacije i ove godine otvara vrata Kuće kulture za sve posetioce manifestacije Noć muzeja. U večeri 16. maja, posetioci će od 17 do 01 čas imati priliku da vide izložbu "Strategije arhiva – primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti " autora Miodraga Šuvakovića i Jovana Čekića, kao i stalnu postavku Tanjugovih do sada neobjavljivanih fotografija Terazija nastalih u periodu od dvadesetih do devedesetih godina prošlog veka, u izboru Danice Čigoje i Stanka Crnobrnje.

Novi rad u seriji "Muzikalni dnevnici" predstaviće i Miloš Tomić, koji je ovom serijom radova prošle godine predstavio Srbiju na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji."Veče uz radio" je peti nastavak dnevnika i predstavlja priču o petogodišnjem dečaku koji sluša jedan kineski tranzistor. Menjajući stanice, on povezuje udaljene zvučne svetove i pravi nemoguće muzičke vratolomije – od pank roka iz berlinskog skvota do narodnjaka sa sabora u Kašavaru, preko Kolarca i igranki za starije u "Kariranom stolnjaku".

FMK od 19 do 20 časova u Kući kulture organizuje javno vođenje kroz izložbu "Strategije arhiva – primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti" sa autorom izložbe prof. dr Miodragom Šuvakovićem.

O izložbi:

Izložba "Strategije arhiva – primeri avangardne, neoavangardne i savremene umetnosti" je postavljena kao prezentacija rezultata istraživanja transdisciplinarne istorije umetnosti i digitalnog humanizma na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu tokom 2014-15. godine. Izložbu čine dva dela:

- postavka umetničkih dela i dokumenata avangardi, neoavangardi, konceptualne i savremene umetnosti iz privatnih kolekcija;

- izvođenje medijskih događaja savremenih umetnika iz regije.

Koncept izložbe/manifestacije je iskazan naslovom STRATEGIJE ARHIVA koji ukazuje na politiku izlaganja i politiku medijskog arhiviranja i reprezentovanja umetničkih dela i dokumenata avangardi, neoavangardi, konceptualne i savremene umetnosti. Na izložbi će biti zastupljena dela umetnika kao što su Dragan Aleksić, Nikola Vučo, Pavle Bihalji, Koloman Novak, Zoran Radović, Julije Knifer, Džozef Košut, Art&Language, Grupa OHO, Slobodan Tišma - Grupa Kod, Balint Sombati - Grupa Bosch Bosch, Neša Paripović, Jovan Čekić - Grupa 143, Vlado Martek, Zoran Todorović, Vlasta Delimar, Džon Kejdž, Krištof Penderecki i dr.

O autorima:

Prof. dr Jovan Čekić - rođen 1953. godine u Beogradu. Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao 2009. godine na Fakultetu za medije i komunikacije. Izlaže od 1975. godine. Jedan je od osnivača konceptualne grupe 143.
Bio je gostujući profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2003), Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju (2003-2007), Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (2008). Urednik je Art edicije u izdavačkoj kući Geopoetika. Objavio je brojne radove iz filozofije, teorije umetnosti i teorije medija. Objavio je knjigu „Presecanje haosa“ (1998) i monografiju „Art Sessions: Era Milivojević“ (2001). Priredio je sedam samostalnih izložbi i učestvovao u velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade Memorijala Nadežde Petrović (1996) i Nagrade Oktobarskog salona (2000). Urednik za teoriju u časopisu „Moment“, glavni urednik časopisa za vizuelnu kulturu „New Moment“ (1993-1997). Bio je umetnički direktor Bijenala mladih u Vršcu (2002), BELEF-a (2003, 2004). Bio je kreativni direktor u agencijama Sachi & Sachi (1993-1997), Communis (2006).

Prof. dr Miodrag Šuvaković - rođen 1954. godine u Beogradu. Doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 1993. godine. Redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i na Fakultetu za medije i komunikacije. Umetnički je direktor Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.  Bio je suosnivač i član konceptualne umetničke grupe 143 (1975-1980), suosnivač i član neformalne grupe teorije i umetnosti Zajednica za svemirske istrage (1982-1989), od 2000. godine član platforme Teorija koja Hoda. Od 1988. godine je član Slovenačkog  društva za estetiku. Objavio je brojne eseje i knjige na srpskom, hrvatskom, slovenačkom, nemačkom, mađarskom, kineskom i engleskom jeziku. Njegova recentna izdanja su: Nemoguće Istorije – Istorijska avangarda,  neo-avangarda  i post-avangarda u Jugoslaviji, 1918-1991 (MIT Press, Cambridge 2003, 2006), Rečnik savremene umetnosti (Horetzky, Zagreb , Ghent, 2005), Konceptualna umetnost (MSUV, Novi Sad, 2007), a Epistemiologija umetnosti  (TkH, Beograd, 2008),  Istorija OHO grupe (2010) Istorija umetnosti u Srbiji XX vek – Prvi tom : Radikalne umetničke prakse (Orion umjetnosti, Beograd, 2010).


O Kući kulture:

„Kuća kulture“ smeštena je na adresi Terazije 34, u zgradi koja je proglašena za spomenik kulture. Poznata je kao privremeni dvor u kojem je, 1918. godine, proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i kao nekadašnji Omladinski dom, a kasnije i kao zgrada Protokola. U sklopu Fakulteta za medije i komunikacije ova važna istorijska građevina dobija sasvim nov sadržaj. Kuća kulture je zamišljena kao otvoren prostor za sve koji žele da aktivno unaprede kulturnu scenu u Srbiji, razvijaju kulturu dijaloga i nove oblike mišljenja i učestvuju u kreiranju najraznovrsnijih umetničkih formi.


Fakultet za medije i komunikacije poziva sve zainteresovane građane da posete Kuću kulture 16. maja 2015. godine od 17 do 01 čas, u sklopu manifestacije Noć muzeja.

OSTALE VESTI