22.05.2015.
Džodi Din na FMK: O komunističkom horizontu

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na predavanje i razgovor o knjizi "Komunistički horizont" Džodi Din (FMK, 2014), , koje će se održati u ponedeljak 8. juna 2015. u Kući kulture FMK (Terazije 34), sa početkom u u 18.30 časova.

Učestvuju:
- Džodi Din, autorka knjige 
- Adriana Zaharijević, Institut za filozofiju i društvenu teoriju
- Aleksandar Matković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Kolektiv Gerusija
- Aleksandar Fatić, Fakultet za medije i komunikacije, Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Predavanje Džodi Din je uvodno predavanje u međunarodnu konferenciju "Thinking Beyond Capitalism" u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.
Predavanje i razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.  

Džodi Din (Jodi Dean) predaje političku teoriju i teoriju medija u Ženevi, u državi Njujork. U svojim istraživanjima i radovima bavi se prostorom i mogućnošću savremene politike. Bila je urednica časopisa Feminism and the New Democracy (1997), Cultural Studies and Political Theory (2000), Empire's New Clothes: Reading Hardt and Negri (2004), i mnogih drugih. Neke od njenih najvažnijih knjiga su: Solidarity of Strangers (1996), Aliens in America (1998), Publicity's Secret (2002), Žižek's Politics (2006), Democracy and Other Neoliberal Fantasies (2009), Blog Theory: Feedback and Capture in the Circuits of Drive (2010), The Communist Horizon (2013).

U knjizi “Komunistički horizont“ autorka komunizam uzima kao ime za šest elemenata naše sadašnje situacije:
1) specifičnu sliku Sovjetskog Saveza i njegovog raspada;
2) prisutnu, sve moćniju silu;
3) suverenost naroda;
4) “ono zajedničko” i zajedničko dobro;
5) egalitarističku i univerzalističku želja koja razara kruženje u mestu i
6) partiju. 

Pojam horizonta autorka shvata kao dimenziju iskustva koju nikada ne možemo izgubiti, čak i ako je ne vidimo. Horizont oblikuje našu situaciju i nužna je dimenzija naše aktuelnosti.U pogledu politike, komunizam je horizont koji uslovljava naše iskustvo i zahvaljujući kome nam se menja perspektiva; ponovo se javlja kao magnet za političku energiju zato što je bio i ostao alternativa kapitalizmu. 

Komunistički horizont nije izgubljen. Sve je moguće.

OSTALE VESTI