29.05.2015.
Poziv na konferenciju: Predstavljanje rodnih manjinskih grupa u medijima
Predstavljanje projekta u Kući kulture Fakulteta za medije i komunikacije, januar 2015.

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva da prisustvujete regionalnoj konferenciji Predstavljanje rodnih manjinskih grupa u medijima, koja će biti održana od 30. do 31. maja 2015. godine na Fakultetu za medije i komunikacije, Karađorđeva 65, Beograd.

Dosadašnja istraživanja o medijskom predstavljanju rodnih manjinskih grupa unutar post-jugoslovenskog prostora su pokazala ključnu ulogu medija u oblikovanju dominatnih predstava o rodnim manjinskim grupama u regionu. Posredstvom medijske slike i medijskog izveštavanja o rodnim manjinskim grupama, uprkos zakonskoj regulativi koja bi trebalo da spreči diskriminaciju u medijskom izveštavanju, odigrava se socijalna, kulturna i politička stigmatizacija ne-heteronormativne seksualnosti. Pitanja vezana za (ne)korektnost medijskog predstavljanja LGBT populacije i rodninh manjinskih grupa ulaze, međutim, u žižu javnog interesovanja najčešće posredstvom javnih rasprava o Paradi ponosa, u kojima se LGBT zajednica tretira ili kao društvena opasnost ili kao marginalizovana grupa čija su prava ugrožena, što s jedne strane ojačava medijsku reprezentaciju ove zajednice kroz homogenizaciju njene medijske slike, dok, sa druge, zamagljuje realno postojeće specifičnosti i razlike između pripadnika različitih rodnih manjinskih grupa, otežavajući prepoznavanje njihovih specifičnih potreba. To ukazuje na neophodnost otvaranja kritičke javne debate u koju će biti uključeni kako predstavnici akademske zajednice i rodnih manjinskih grupa tako i predstavnici onih institucija i profesija koji oblikuju modele i diskurse medijskog izveštavanja i rodnih prava.

Konferencija će biti organizovana kao deo projekta koji Fakultet za medije i komunikacije realizuje u saradnji sa partnerskim institucijama iz regiona - Fakultetom dramskih umetnosti sa Cetinja (Crna Gora) i Koalicijom "Seksualna i ljudskih prava na zdravlje marginalizovanih zajednica " iz Skoplja (Makedonija) – u okviru Regional Research Promotion Programme (RRPP) Western Balkan Univerziteta u Friburgu podržanog od strane Švajcarske agencije za razvoj.

Uvodna izlaganja na konferenciji daće predstavnici vlada Republike Srbije, Republike Crne Gore i Makedonije, kao i predstavnici institucija iz pomenutih zemalja.

Službeni jezik konferencije je engleski.

Program konferencije možete preuzeti na ovom linku

Više informacija možete pronaći u zvaničnom pozivu ili na veb stranici projekta: www.genderminoritygroups.org.

OSTALE VESTI