08.06.2015.
Razmišljanja o kapitalizmu od 22. do 27. juna u Beogradu

Fakultet za medije i komunikacije u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju i Francuskim Institutom u Srbiji poziva vas da prisustvujete međunarodnom programu „Razmišljanja o kapitalizmu“ (Reflections on Capitalism) od 22. do 27. juna. Pored predavanja, okruglih stolova i seminara, program uključuje i međunarodnu konferenciju „Misliti s onu stranu kapitalizma“ (Thinking Beyond Capitalism) koji će se održati od 24. do 26. juna ove godine. Program će okupiti na desetine vodećih svetskih stručnjaka i preko 70 domaćih i stranih izlagača. Svi događaji su javni.

Od razbuktavanja ekonomske krize 2008. godine, postalo je jasno da je kapitalizam zajednički problem svih nas, a da su društvene analize i teorije krize izuzetno značajne i za širu javnost. 

Institut za filozofiju i društvenu teoriju je stoga odlučio da uz javnu raspravu i vodeće svetske stručnjake postavi niz ključnih pitanja, pre svega: kako je uopšte moguće govoriti o savremenom kapitalizmu? Na koji način razumeti današnju ekonomsku situaciju? Danas ne postoji slaganje čak ni oko toga da li je finansijska kriza samo prolazna stvar ili simptom dublje krize samog kapitalizma, sistema koji je tokom svoje istorije neprestano prolazio kroz krizne periode. Da li će se onda i posle ove krize sistem vratiti na noge ili je ovoga puta njegov pad neizbežan? Da li ova kriza služi upravo tome da sve ostane isto ili uspeva da ukaže na ključne nedostatke kapitalizma? 

Možda krize nisu situacije koje koče mišljenje, već ga upravo čine nužnim.

U okviru programa predavanja će održati: Anselm Jappe (Collège international de philosophie, Paris), Alex Demirovic (Universität Frankfurt am Main),Catherine Samary (Université Paris Dauphine), Claus Offe (Hertie School of Governance, Berlin), G. M. Tamás (CEU, Budapest), Gérard Duménil (Université Paris 10, Paris), Kristen Ghodsee (Bowdoin College, Brunswick), Laurence Fontaine (CNRS, Paris), Maeve Cooke (University College Dublin), Mladen Lazić (University of Belgrade), Simon Susen (City University, London), Toni Prug (Queen Mary University of London), Ugo Mattei (University of California, Hastings College of the Law / Università di Torino), Wolfgang Merkel (WZB, Berlin Social Science Centre), Rastko Močnik (University of Ljubljana / Faculty of Media and Communications Belgrade), Yann Moulier-Boutang (Université Technologique de Compiègne) i drugi.

Program će se održati na više lokacija u gradu, na sledećim mestima:
- Kuća kulture FMK – Terazije 34
- Institut za filozofiju i društvenu teoriju – Kraljice Natalije 45
- Kulturni centar Beograda – Trg republike 5
- Francuski institut u Srbiji – Knez Mihailova 31
- Ilija M. Kolarac – Studentski Trg 5
- Rektorat Univerziteta u Beogradu – Studentski Trg 1
- Goethe Institut – Knez Mihaila 50

Svi događaji u okviru programa su besplatni i otvoreni za sve zainteresovane.

Za detaljnije informacije posetite zvaničan sajt konferencije, a program i satnicu možete preuzeti na ovom linku.

OSTALE VESTI