09.06.2015.
Razgovor sa kustosom Rudolfom Frilingom na FMK

Nakon uspešnog gostovanja Tijerija Destrijea iz Distributerske kuće Er Eskiz, iz Lila, Francuska, koji je održao predavanja o arhiviranju, zaštiti i konzervaciji i autorskim pravima u video umetnosti, i čuvenog teoretičara digitalnih medija Leva Manoviča, profesora Gradskog univerziteta Njujork, SAD, koji je govorio o Big data u digitalnim umetnostima, sledeći gost Media Art projekta je Rudolf Friling iz Muzeja savremene umetnosti San Franciska, SAD (SFMoMA), koji će održati diskusiju sa studentima i predavačima FMK, kao i predavanje o aktuelnim temama prezentacije i kolekcioniranja video umetnosti.

Razgovor na FMK biće održan u sredu, 10. juna, sa početkom u 12 časova u Sali 10 Fakulteta za medije i komunikacije (Karađorđeva 65, peti sprat), a predavanje "Umetnost participacije" istog dana u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I), sa početkom u 19 časova.

Rudolf Friling je ugledni kustos Muzeja moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA). Autor je brojnih izložbi i koautor više publikacija. Studije humanističkih nauka završio je na Slobodnom univerzitetu u Berlinu (Freie Universität Berlin).  Bio je kustos i istraživač u Centru za umetnosti i medije (ZKM) u Karlsrueu, a od 2006. radi kao kustos za medijske umetnosti u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku (SF MOMA).

U okviru Media Art projekta, Rudolf Friling će održati i otvoreno predavanje pod nazivom "Muzej kao producent" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), u četvrtak 11. juna u 13 časova.

Više o predavanjima koja će Friling održati u Srbiji, kao i o projektu Media Art možete pročitati ovde

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju razgovoru i predavanjima.

OSTALE VESTI