21.03.2012.
Gostujuće predavanje dr Olge Zirojević

U petak 23. marta u 9:30 časova u Sali 3 će se  u okviru predmeta „Kultura i istorija Bliskog istoka“ održati gostujuće predavanje na temu „Osmansko carstvo i Balkan“ gostujuće predavačice dr Olge Zirojević. 

Dr Olga Zirojević, istoričarka-turkolog, je jedna od najeminentnijih stručnjaka regiona za osmanski period i istoriju Balkana. Autorka je velikog broja naučnih radova i knjiga, među kojima najznačajnije: „Tursko vojno uređenje u Srbiji 1459-1683“, „Carigradski drum od Beograda do Budima u XVI i XVII veku“, „Crkve i manastiri na području Pećke patrijaršije do 1683. godine“, „Srbija pod turskom vlašću 1459-1804“ (štampana u tri izdanja), „Konvertiti - kako su se zvali“ i „Islamizacija na južnoslovenskom prostoru – dvoverje“. Bila je trideset godina jedan od vodećih istraživača u Istorijskom institutu pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Učesnica je studijskih istraživanja u Bugarskoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Mađarskoj, a učestvovala je i na velikom broju naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Radovi dr Olge Zirojević prevedeni su na više stranih jezika.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se u petak pridruže u Sali 3 Fakulteta za medije i komunikacije na predavanju „Osmansko carstvo i Balkan“ - dobrodošli!

OSTALE VESTI