02.07.2015.
Otvoreno predavanje dr Maksin Dejvid (Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sariju)
Dr Maksin Dejvid na Letnjoj školi komparativnih studija konflikta na FMK

Pozivamo vas na otvoreno predavanje dr Maksin Dejvid (Maxine David), profesorke Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sariju, Velika Britanija (School of Politics, University of Surrey), koje će se održati u četvrtak, 2. jula 2015. u Sali 9 FMK, sa početkom u 17 časova:

‘’NEJASNE GRANICE, UPITAN SUVERENITET: INTERVENCIJA RUSIJE U UKRAJINI”

Rečeno je 2005. godine da je EU ’zasebna geo-politička oblast u kojoj su izgleda najopasniji elementi međunarodnih odnosa privremeno obustavljeni za vreme njenog trajanja’ (Hill & Smith, 2005: 8). Pokušaji Ukrajine da se priključi toj oblasti su propali usled unutrašnjih podela i spoljne opozicije i veliko je pitanje da li ona uopšte može da se smatra suverenom državom. Rusija je uskratila suverenost Ukrajini s jedne strane, dok Zapad, time što nije uspeo da ispuni svoje dužnosti pod Budimpeštanskim memorandumom, nije uspeo da je zaštiti sa druge. U ovom razgovoru dr Maksin Dejvid će razmatrati među-uticaj lokalnog i globalnog na Ukrajinu danas. Pozivajući se na uvide iz prethodnih istraživanja post-imperijalističkih, globalnih društava, ona će zastupati mišljenje da je put napred za Ukrajinu do sad bio shvaćen u najužem smislu. Neophodno je mapirati mogućnosti koje reflektuju stanje tranzicije u kojoj se nalazi Ukrajina – i Evropa - i u kojoj moderan i post-moderan svet mogu biti viđeni kao gubici, a ne rešenja.  

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prevoda.

Predavanje je deo  šeste međunarodne Letnje škole za komparativne studije konflikta, koja se održava od 28. juna do 5. jula 2015. godine na FMK, u organizaciji Centra za komparativne studije konflikta (CFCCS).

 

 


OSTALE VESTI