06.07.2015.
Završna izložba studenata departmana Digitalne umetnosti FMK

Završna izložba studenata departmana Digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije počinje filmskim projekcijama u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u sredu 8. jula 2015. u 20.00 časova.

U okviru projekcije biće predstavljeni kratki dokumentarni i igrani filmovi studenata druge i treće godine osnovnih studija na usmerenju film (mentori: Rajko Petrović, Milutin Petrović i Boško Prostran).

Predstavljanje studenata Digitalnih umetnosti FMK se nastavlja otvaranjem izložbe u Galeriji 12Hub (Karađorđeva 59) u petak 10. jula u 20.00h.

Usmerenje fotografija predstaviće se analognim, dokumentarnim i komercijalnim fotografijama studenata osnovnih studija kao i autorskim foto-esejima studenata master studija (mentori: Nebojša Bašić, Goranka Matić, Dragan Pavlović i Milena Đorđević).

Usmerenje vizuelne komunikacije i novi mediji izložiće grafička rešenja malog formata, štampane materijale i interaktivne instalacije (mentori: Borut Vild, Isidora Nikolić i Dorijan Kolundžija).

Usmerenje zvuk predstaviće se audio i audio-video radovima (mentori: Velibor Hajduković, Ivan Kovačević i Milovan Knežević).

Na izložbi će biti predstavljeni video radovi i video instalacije studenata master studija (mentori: Jovan Čekić i Maja Stanković).

Takođe, biće izloženi video radovi koje su studenti master studija radili u okviru kursa posvećenom Piteru Grinaveju (mentor: Angelina Milosavljević). Studenti su izabrali dela ili teme iz istorije umetnosti u kojima su sami tumačili likove, pri čemu su doslovno interpretirali ambijente tih dela, u njihovu ikonografiju uvodeći gotovo neprimetne elemente (štampu, nalepnice, i sl.), ili uvodeći sopstvena emotivna stanja. Izrazita je statičnost kompozicija koja predstavlja odgovor na dinamičnost i alegorijski sadržaj likovnog jezika Pitera Grinaveja.

Pozivamo sve zainteresovane da posete izložbu koja će biti otvorena do 20. jula u Galeriji 12Hub.


Program filmskih projekcija u Dvorani KCB, 8. jula od 20h:

DAN KAD SAM UPOZNAO JOVANA  
(igrani film)   

Režija: Uroš Lukić, Srbija 2015.     trajanje: 27 min.

Igraju: Jovan Mijović, Mina Obradović, Stefan Vukić, Rada Đuričin, Stefan Glišić, Milutin Petrović, Boris Kočović, Irina Damjanović, Nikola Grebo, Đorđe Lukić, Marko Vilotić, Kobi

Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije

Sinopsis
U filmu Dan kad sam upoznao Jovana ulazimo u život beogradskog mladića Pavla (Jovan Mijović) koji saznaje da mu je otac preminuo. Pratimo događaje u njegovom, do tada, najtežem danu u životu i na koji način se bori sa realnošću i teškom situacijom u kojoj se nalazi. Kroz film upoznajemo Pavlu bliske osobe i kroz te odnose sa njima shvatamo koliko Pavle nije sposoban, niti spreman da se nosi sa gubitkom oca.

O reditelju
Uroš Lukić je student treće godine Fakulteta za medije i komunikacije i "Dan kad sam upoznao Jovana” je njegov prvi igrani film. Učestvovao je u stvaranju dokumentarnog filma “Reč”, koji se bavi grafitima i hip-hop muzikom u Beogradu.

 

KISMET 
(igrani film)  

Režija: Emilija Gajić, Srbija  2015,    trajanje: 11 min.

Igraju: Miloš Marikićević, Bojana Račić, Ivan Jevtović

Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije

Sinopsis
Sara je Dirku spasila život u jednoj uličnoj situaciji. Sudbina ih navodi da se nađu u svojim strahovima. Ovog puta Dirk ima glavnu ulogu. Sada je na njega red da spasi Saru.

O rediteljki
Emilija Gajić, student Fakulteta za medije i komunikacije. Film “Kismet” je njen prvi ozbiljan filmski projekat. Nastoji da se usavršava za montažu filma.

 

RATNI REPORTER 
(dokumentarni film)

Režija: Ivan Đurović, Srbija, 2015.   trajanje: 12 min.

Igraju: Veljko Đurović, Ivan Đurović

Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije

Sinopsis
Filmski portret Veljka Đurovića, ratnog reportera.

O reditelju
Rođen 12. juna 1992 godine u Beogradu. Studira Fakultet za medije i komunikacije, smer Digitalna umetnost. Debitovao je kratkim igranim filmom „Kavez“.

 

DOLL UP
(dokumentarni film)  

Režija: Katarina Marković, Srbija  2015.   trajanje: 14 min.

Učestvuje: Antonija Vaci

Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije

Sinopsis
Doll up film je nastao kao portret nekadašnje manekenke i sadašnjeg psihoterapeuta Antonije Vaci. Bavi se pitanjem ponašanja u modnoj industriji, na snimanjima modnih editorijala i revija, odnosno, film istražuje na koji način je manekenka tretirana u svetu mode. Kroz niz intervjua, arhivskog materijala i radnog procesa sa fotografskog snimanja, gledalac se upoznaje sa Antonijom, preispitujući merila lepote danas, kao i sam posao foto modela. 

O rediteljki
Katarina Marković je student druge godine Fakulteta za medije i komunikacije, na departmanu za Digitalne umetnosti. Izlagala na nekoliko grupnih izložbi u Srbiji i regiji kao video umetnica i/ili fotograf. Kao neko ko je bio sa obe strane kamere, filmom Doll up želi da iskaže svoj stav i iskustvo manekenki u modnoj industriji.


SELIDBA

(dokumentarni film)

Režija: Tamara Grujić, Srbija  2015.   trajanje: 14 min.

Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije

Sinopsis
Film Selidba je priča o životu bake i deke u novom stanu nakon što su bili primoreni da se isele iz kuće u kojoj su živeli više decenija. Film prikazuje kako se oni privikavaju na novu sredinu, kako uređuju svoj novi životni prostor i kako se osećaju povodom cele situacije koja ih je snašla.

 

O rediteljki
Tamara Grujić je student druge godine na Fakultetu za medije i komunikacije. Studira fotografiju. “Selidba”je njen prvi dokumentarni film.

 

KUĆA OD ČOKOLADE
(igrani film) 

Režija: Vuk Sjekloća, Srbija  2015.     Trajanje: 15 min.

Igraju: Nebojša Živković, Kristina Perovska, Andreja Rondović, Srđan Sjekloća

Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije

Sinopsis
Priča o vremenu u kome su novac i seks jedine stvari kojima težimo. Ljubica je samohrana majka, radi kao sobarica kod bogataša, koje pokašava da opljačka. Njen sin Marko preko internet upoznaje devojku  Miu, koja nudi seks za novac. Ispostavlja se da ona živi sa ocem u kući, u kojoj Ljubica radi.

O reditelju
Vuk Sjekloća, rođen 1992.  godine u Beogradu, student Fakulteta za medije i komunikacije, predstavlja Vam svoj prvi film.

OSTALE VESTI