10.02.2016.
Prof. dr Erhard Busek na FMK! Otvoreno predavanje "Mediji kao preduslov za više demokratije"
Prof. dr Erhard Busek | Foto: erstestiftung.org

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na predavanje prof. dr Erharda Buseka "Mediji kao preduslov za više demokratije", koje će se održati u četvrtak 7. aprila 2016. godine na FMK (Karađorđeva 65), sa početkom u 19 časova, u sali 8 na IV spratu.

Mediji su uvek od ogromnog značaja, ne samo u demokratiji, već – još više – i u diktaturama i autoritarnim režimima. Posle pada Gvozdene zavese, usledile su ogromne promene, naročito u vidu velikih ulaganja kompanija sa Zapada u regionu (WAZ, Ringier, Styria), ali je uspeh izostao. U regionu na medije sada utiču ne samo države, nego i stranke i oligarsi.

Moramo imati u vidu načelo demokratije po kojem je slobodna razmena stavova i mogućnost da svako i svačije mišljenje bude saslušano jedan od preduslova slobode.
Pogotovo u uslovima tehnoloških promena, sada imamo i jednu novu situaciju, sa internetom, YouTube-om i drugim novim medijima. To takođe vrši snažan upliv na demokratski razvoj. Na primer, u nedavnim protestima u Bukureštu te tehnologije su odigrale veoma značajnu ulogu. Da ne govorimo o izbegličkoj krizi, koja je tesno povezana s modernom praksom demokratije.

Imamo li dovoljno pravila? Šta je sa zakonodavstvom? Ko njime upravlja? Kako se pridružujemo evropskim i međunarodnim uslovima?
Mnoga pitanja, koja još uvek nisu rešena.

Profesor Erhard Busek je uticajni austrijski političar, vicepremijer Austrije u periodu između 1991. i 1995. godine, potom specijalni predstavnik austrijske vlade za pitanja proširenja Evropske Unije. Od 2002. godine, Busek je obavljao dužnost specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Trenutno je koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI) i upravnik Instituta za regiju Dunava i centralne Evrope. Njegovo ime nosi i nagrada koju godišnje dodeljuje medijska organizacija za jugoistočnu Evropu SEEMO za doprinos boljem razumevanju među ljudima u regionu.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.

OSTALE VESTI