21.06.2016.
Dr Igor Štiks: Nova levica — emancipatorski pokreti i breme (novije) istorije post-socijalističkog Balkana
Dr Igor Štiks

Pozivamo vas na otvoreno predavanje dr Igora Štiksa (Univerzitet u Edinburgu) koje će se održati u četvrtak, 30. juna 2016. u Sali 8 Fakulteta za medije i komunikacije, sa početkom u 18.30 časova:

NOVA LEVICA: EMANCIPATORSKI POKRETI I BREME (NOVIJE) ISTORIJE POST-SOCIJALISTIČKOG BALKANA

Od 2008. godine snage "nove levice" su svakako kročile na političku i društvenu pozornicu post-jugoslovenskih društava. Njihove glavne karakteristike su: kritika izborne demokratije, praćena eksperimentima ili zalaganjem za direktnu, participativnu i horizontalnu demokratiju; kritika neoliberalne kapitalističke transformacije i takozvane "tranzicije" kao uzroka ogromne nejednakosti i velike nezaposlenosti i siromaštva; kritika konzervativne, religiozne, patrijarhalne i nacionalističke ideološke hegemonije koja je pratila i omogućila tu transformaciju; zaštita opštih i javnih dobara, uključujući prirodne resurse, i ostataka socijalističke države blagostanja od privatizacije i ekspolatacije usmerene na profit; i, na kraju, međunarodni pristup post-jugoslovenskom i širem balkanskom regionu, često zajedno sa anti-nacionalističkim i antifašističkim stavovima. Međutim, nova levica nosi dodatno breme (novije) istorije post-socijalističkog, post-konfliktnog i post-jugoslovenskog regiona u kom funkcioniše.
U ovom predavanju dr Štiks će govoriti o tome kako se nova levica snalazi sa teškim nasleđem poraženog socijalizma, dezintegrisane Jugoslavije i razarajućim ratovima.    

Predavanje će se održati na engleskom jeziku. 

Igor Štiks je Leverhulme saradnik na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Edinburgu. Napisao je dve nagrađene knjige Dvorac u Romagni i Elijahova stolica, koja je prevedena na 15 jezika. Za svoju prvu predstavu Brašno u venama (Fraktura, 2015) osvojio je nagradu za najbolji dramski tekst na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS i na Susretu pozorišta u Bosni i Hercegovini. Njegova monografija Nacije i građani Jugoslavije i post-jugoslovenskih država: sto godina državljanstva je objavljena 2015. godine u izdanju Bloomsbury. Urednik je sledećih zbirki: Državljanstvo nakon Jugoslavije (sa J. Shaw, Routledge, 2013), Pravo na državljanstvo (sa J. Shaw, Ashgate, 2013) i Dobrodošli u pustinju post-socijalizma: radikalna politika nakon Jugoslavije (sa S. Horvat, Verso, 2015). Za svoj književni i intelektualni rad i javni angažman, dobio je jedno od najprestižnijih francuskih odlikovanja, orden Viteza umetnosti i književnosti (Chevalier des arts et des lettres).

Otvoreno predavanje je deo sedme međunarodne Letnje škole za komparativne studije konflikta, koja se održava od 27. juna do 4. jula 2016. godine na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, u organizaciji Centra za komparativne studije konflikta (CFCCS).

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.

OSTALE VESTI