11.10.2016.
Otvoreno predavanje Alastera Kruka "The New Times"
Alastair Crooke

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na otvoreno predavanje Alastera Kruka (Alastair Crooke), koje će se održati u četvrtak, 13. oktobra u 18 časova u Sali 8 na IV spratu FMK (Karađorđeva 65).

Otvoreno predavanje "The New Times" je organizovano u okviru novog master programa na Fakultetu za medije i komunikacije Međunarodni odnosi i diplomatija.

Alaster Kruk je dugogodišnji britanski diplomata, geopolitički analitičar i osnivač Conflicts Forum-a. Radio kao je savetnik za Bliski istok nekadašnjeg visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Havijera Solane. U Beogradu gostuje u okviru "Belgrade Security Forum"-a kao jedan od panelista, koji će 12. oktobra u hotelu Hyatt Regency govoriti na temu "Democracy's Response to Populism and Internal Radicalization".

Na Fakultetu za medije i komunikacije održaće predavanje na temu:

"The New Times"

Gotov je model (rast) na kome se naša društva zasnivaju od Drugog svetskog rata.
Ovaj finansijski model više ne funkcioniše ni u smislu donošenja prosperiteta (tj. ekonomski) ni politički, jer predviđa propast jedne generacije (smanjene penzije i nepostojanje ušteđevine).

Ako je gotov 'rast', gotova je i globalizacija. Bićemo u eri deglobalizacije. Vraćamo li se Listovoj ekonomiji? A ako je rast gotov, gotove su i ekspanzija i centralizacija u svim svojim mnogobrojnim oblicima (EU bi trebalo da obrati pažnju).

Videćemo povratak države. Ljudi će biti siromašniji i ranjivi i tražiće u državi zaštitu od preostalih ekonomskih vihora koji će pratiti kolaps globalizacije.

Stranke koje su levo od centra ali pripadaju mejnstrimu će teško ili nikako uspevati da oforme vladajuće većine, pošto će prethodno podržati nacionaliste, populiste i radikalnije alternative.

Zašto nam je tako teško to da primetimo? Šta drugo može da objasni Bregzit ili Trampa? Toliko smo uzeli rast zdravo za gotovo - i ko uopšte govori u ime žrtava neoliberalizma danas?

Možda je to teško progutati, ali - dolazi Novo Vreme. 

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju na Fakultetu za medije i komunikacije.

OSTALE VESTI