26.04.2012.
Predavanje Irshad Manji, autorke knjige "Alah, sloboda i ljubav"

Fakultet za medije i komunikacije, organizacija GARIWO iz Sarajeva i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji vas pozivaju na predavanje Irshad Manji, autorke knjige “Alah, sloboda i ljubav”, u petak 27. aprila 2012. od 14 do 15:30h u Sali 3 Fakulteta za medije i komunikacije, Karađorđeva 65.

Irshad Manji je kanadska spisateljica, novinarka i kritičarka islamskog fundamentalizma. Rođena u Ugandi 1969, odakle se nakon proterivanja južnoazijskih emigranata seli u Kanadu gde paralelno pohađa javnu i versku školu. Diplomu iz istorije ideja stekla je na univerzitetu British Columbia, nakon čega postaje urednica dnevnih novina “Otawa Citizen” i političkih emisija u kojima iznosi svoje liberalne stavove o manjinama u islamu.

Osnivačica je i predsednica humanitarne organizacije "Itjihad", čiji je cilj razvijanje i podsticanje kritičkog razmišljanja i ohrabrivanje drugačijeg mišljenja. Saradnica je Evropske fondacije za demokratiju i voditeljka projekta “Moralna hrabrost” na njujorškom univerzitetu. Autorka je višestruko nagrađivanog dokumentarca “Faith Without Fear” u kojem istražuje istoriju islama.

Svetsku slavu je postigla knjigom “The Trouble with Islam Today”, prevedenom na više od trideset jezika, u kojoj pokušava da pomiri veru u Alaha i ljubav prema slobodi pozivajući na reformu islama. Manji oštro kritikuje podređenu ulogu žene u islamu, islamski antisemitizam, nekritičko prihvatanje i tumačenje Kurana i netoleranciju prema manjinama. Borbu protiv nasilja i kršenja ljudskih prava u Božije ime Manji nastavlja i u svojoj sledećoj knjizi “Allah, Liberty, Love” u kojoj poziva sve ljude, bez obzira na veroispovest, da mržnji, strahu i netoleranciji suprotstave hrabrost, moralnu čvrstinu i univerzalne ljudske vrednosti.

Irshad Manji je proglašena  feministkinjom 21. stoleća  prema magazinu “Ms”, a Američko društvo za unapređivanje islama proglasilo ju je “muslimanskim vođom sutrašnjice”. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Njene kolumne objavljuje “New York Times”, “The Wall Street Journal”, “The Times”, “The Globe and Mail”.

Zvanični web site Irshad Manji je https://www.irshadmanji.com/, a ovde možete poslušati razgovor o knjizi "Alah, sloboda i ljubav".

OSTALE VESTI