26.10.2016.
Razgovor o knjizi Statisa Gurgurisa "Da li književnost misli?"

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na razgovor o knjizi "Da li književnost misli?" Statisa Gurgurisa, koji će se održati u petak 28. oktobra, sa početkom u 13 časova u Sali "Borislav Pekić" Beogradskog sajma. 

U razgovoru na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju:
✲ Dubravka Đurić, 
✲ Muharem Bazdulj, 
✲ Milan Vlajčić,
✲ Obrad Savić.

Knjiga DA LI KNJIŽEVNOST MISLI? pokreće pitanje ima li književnost sposobnost da bez spoljnjeg tutorstva pojmovno artikuliše stanje sveta iz kojeg nastaje i kojem se alegorijski obraća. Autor insistira da projekat koji književnost razume kao teoriju nije, strogo govoreći, filozofski. Izumevanje književnosti kao apsolutne teoretske prakse, koje je tradicionalno prepoznato kao romantičarski poduhvat nezamisliv izvan prosvetiteljske problematike, nije ništa drugo do mitopoetska artikulacija antropocentrične, svetovne, društvene imaginacije koju prepoznajemo kao karakterističnu za ovaj istorijski period. U tom smislu, pitanje književnosti kao teorije za antimitsko doba prevazilazi polazišta drevnog spora između poezije i filozofije i ide do radikalnog značaja samog političkog – preciznije, do pitanja kako mi, u vlastitom društveno-istorijskom trenutku, razumevamo, procenjujemo i sprovodimo odnos političkog prema poietičkom. 

Pozivamo vas da posetite i štand Fakulteta za medije i komunikacije na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Hali 4 Beogradskog sajma!

OSTALE VESTI