24.11.2016.
Razgovor o "Jugoslovenskoj muzici bez Jugoslavije" Ane Petrov
Doc. dr Ana Petrov na predstavljanju knjige "Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije" na Beogradskom sajmu knjiga 2016.

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na razgovor o knjizi doc. dr Ane Petrov "Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije", koji će se održati u utorak, 29. novembra u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6), sa početkom u 17 časova.

Učestvuju:
Lada Stevanović, antropološkinja, Etnografski institut SANU;
Ivana Pantelić, istoričarka, Institut za savremenu istoriju;
Teofil Pančić, pisac i publicista, nedeljnik Vreme;
Stanko Crnobrnja, reditelj i teoretičar medija, Fakultet za medije i komunikacije; i
✲ autorka knjige Ana Petrov.

Knjiga JUGOSLOVENSKA MUZIKA BEZ JUGOSLAVIJE se bavi pitanjima da li je i kako jugoslovenska popularna muzika nadživela zemlju u kojoj je nastala i da li je doživela svoj drugi postjugoslovenski život bez Jugoslavije? Da li se može govoriti o političkom pomirenju putem muzike, ili nam muzika potvrđuje da su postjugoslovenske podele realne? Cilj knjige jeste ukazivanje na političke implikacije uživanja na koncertima u Beogradu nakon raspada Jugoslavije. Poseban fokus usmeren je na pitanje kako su (naizgled neutralni) koncepti ljubavi umreženi u sećanje na jugoslovensku prošlost, te kako se u pojedinim slučajevima transformišu u nostalgiju i jugonostalgiju, dok se u drugima integrišu u diskurse o muzici kao univerzalnom jeziku, ili, nasuprot tome, pomažu daljem konstruisanju granica u postjugoslovenskom prostoru.

Ana Petrov (1982) diplomirala je muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i završila master i doktorske studije na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 2015. godine radi kao docentkinja na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, gde predaje nekoliko kurseva iz oblasti socioloških i antropoloških teorija, kao i kurs o jugoslovenskoj popularnoj muzici. Petrov je autorka monografija o Pjeru Burdijeu (Orion art i FMK, Beograd, 2015) i Brunu Laturu (Orion art i FMK, Beograd, 2015), studije o naučnom imperijalizmu u diskursu o muzici Maksa Vebera (Hollitzer Verlag, Wien, 2016), kao i članaka o estetici i sociologiji muzike 19. i 20. veka, konstruisanju normativnog tela u socijalizmu, i politikama (post)jugoslovenske popularne muzike.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju razgovoru u Muzeju istorije Jugoslavije.

OSTALE VESTI