20.12.2016.
Digitalni humanisti iz Srbije osvojili grant iz programa Horizont 2020

Evropska komisija, u okviru programa za istraživanja i inovacije Horizont 2020, dodelila je više od 2,7 miliona evra istraživačima iz 12 zemalja, među kojima je i Srbija, za razvoj digitalne infrastrukture za umetnost i humanistiku.

U okviru nagrađenog projekta DESIR, koji će trajati sledeće tri godine, Centar za digitalne humanističke nauke (CDHN) pri Fakultetu za medije i komunikacije (FMK) će predvoditi i koordinisati sve obrazovne aktivnosti na evropskom nivou.

„Iskreno se nadam se da će od naših projektnih aktivnosti korist imati i druge institucije u Srbiji,” – izjavio je Toma Tasovac, direktor CDHN-a. „Za našu zemlju je izuzetno važno da se kvalitet digitalizacije i upotrebna vrednost digitalizovanog kulturnog nasleđa podignu na jedan viši i profesionalniji nivo.”

U projektu DESIR učestvuju istraživači iz Belgije, Velike Britanije, Izraela, Nemačke, Poljske, Srbije, Finske, Francuske, Češke Švajcarske i Španije.

„Svako doba odgovara na izazove koje mu postavlja vreme. Cilj naše institucije jeste da razvija istraživanja i razumevanje transformacija kroz koje prolaze pojedinci, nauka, kultura i društvo u 'eri komunikacija i inovacija'.” – istakla je prof. dr Nada Popović Perisić, emeritus Fakulteta za medije i komunikacije.

Od svog osnivanja 2008. godine, CDHN razvija digitalne alate i metode sa ciljem da istorijsko, književno, kulturno i umetničko nasleđe učini dostupnim, upotrebljivim i otvorenim za kreativne računarske intervencije.

Od 2015. godine, Centar funkcioniše u sklopu Fakulteta za medije i komunikacije (FMK).

Horizont 2020 je do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra koje će biti uložene u periodu od sedam godina (2014 - 2020).

OSTALE VESTI