20.01.2017.
Ciklus FMK tribina "Digitalno doba" u Domu omladine Beograda

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na prvu od pet tribina u ciklusu "Digitalno doba", koje organizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Digitalno doba donelo je dinamične promene u oblasti komunikacije i kulture, poslovanja, ljudskih prava, demokratije. Digitalni prostor otvara mogućnosti kulturnog izražavanja i slobode umetničkog i demokratskog stvaralaštva. Tribinski ciklus će se, između ostalog, baviti i time na koji način nove komunikacijske tehnologije menjaju teorijske koncepte i kako utiču na tradicionalne medije i profesije. Takođe, kroz tribine ćemo istraživati nova organizacijska rešenja i medijske prakse, kao i kulturološke promene u medijskoj industriji digitalne ere.

Tribina pod nazivom "Digitalna umetnost" će se održati u sredu, 25.01.2017. u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19 časova.

Digitalna umetnost je umetnička praksa ostvarena digitalnom, većim delom kompjuterskom obradom podataka različitog porekla i vrste. Pojmom „digitalna umetnost“ za razliku od pojma „kompjuterska umetnost“, želi se ukazati na specifičnosti digitalne obrade podataka u odnosu na analognu (mehaničku) obradu podataka. Digitalna umetnost obuhvata: kompjutersku umetnost, kiberničku umetnost, cyber umetnost, umetnost kompjuterske multimedije, kao i digitalizacije tradicionalnih umetnosti: digitalnu fotografiju, digitalni film, digitalni dizajn zvuka, digitalnu muziku, digitalni teatar, digitalnu operu, itd. 

U okviru tribine digitalna umetnost biće predstavljena knjiga Anete Stojnić: „Teorija izvođenja u digitalnoj umetnosti“ i dva zbornika: „Slika/pokret/transformacija“ i „Slike/singularno/globalno“ pririđivača Jovana Čekića i Maje Stanković. 

U razgovoru učestvuju: 
- Maja Stanković, teoretičarka umetnosti
- Aneta Stojnić, teoretičarka medija i umetnosti
- Nataša Teofilović, vizuelna umetnica

Urednica tribinskog ciklusa je Nena Daković Jovanović, istoričarka i teoretičarka umetnosti.

OSTALE VESTI