28.03.2017.
Predstavljanje digitalne platforme "Raskovnik" CDHN

Centar za digitalne humanističke nauke (CDHN) pri Fakultetu za medije i komunikacije i Institut za srpski jezik SANU vas pozivaju da prisustvujete lansiranju projekta Raskovnik: rečnička platforma, koje će se održati 29. marta 2017. sa početkom u 13 časova u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti.

Javnosti će preko veb-adrese http://raskovnik.org po prvi put na jednom mestu postati dostupna pretraživa digitalna izdanja različitih rečnika, među kojima su za sada Srpski rječnik Vuka Karadžića, Rečnik kosovsko-metohiskog dijalekta  Gliše Elezovića i Rečnik govora južne Srbije Momčila Zlatanovića.

Nakon uvodne reči akademika Aleksandra Lome, na predstavljanju će govoriti Snežana Petrović (Institut za srpski jezik SANU) "Digitalizacija rečničkog nasleđa u Institutu za srpski jezik SANU: iskustva i izazovi" i Toma Tasovac (Centar za digitalne humanističke nauke i DARIAH-RS)"Rečnička platforma Instituta za srpski jezik SANU u kontekstu evropskih istraživačkih infrastruktura".

Raskovnik je dugoročni projekat Instituta za srpski jezik SANU, koji se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Centrom za digitalne humanističke nauke (CDHN) pri Fakultetu za medije i komunikacije (FMK), Digitalnom istraživačkom infrastrukturom za umetnost i humanistiku u Republici Srbiji (DARIAH-RS) i Evropskom mrežom za elektronsku leksikografiju (ENeL).

OSTALE VESTI