12.04.2017.
Razgovor povodom knjige "Šta slike žele?: Život i ljubavi slika"

Fakultet za medije i komunikacije vas poziva na razgovor povodom knjige ŠTA SLIKE ŽELE?: ŽIVOT I LJUBAVI SLIKA autora V.Dž.T. Mičela, koji će se održati u ponedeljak, 17. aprila u galeriji "Štab" (Crnogorska 10), sa početkom u 19 časova.

Učestvuju: 
- Miško Šuvaković, teoretičar umetnosti
- Jovan Čekić, filozof i konceptualni umetnik
- Jelena Matić, teoretičarka fotografije
- Aleksandar Kelić, fotograf

Knjiga ŠTA SLIKE ŽELE odbacuje uvreženo mišljenje i pogled na slike kao na inertne objekte koji prenose značenja, te da na njih treba računati kao na animirana bića sa željama, potrebama, apetitima i sopstvenim zahtevima i pogonima. Na fonu vizuelnih umetnosti, književnosti i masovnih medija, autor ukršta „cyberpunk“ filmove i iskrivljene analize vizantijskih ikona, rasne stereotipe, javne spomenike, drevne idole i moderne klonove. Otvarajući nove vidike u ikonologiji i oblastima vizuelne kulture, on razmatra značaj klonirane ovce Doli kao ispunjenje antičkog sna o stvaranju žive slike, a rušenje Svetskog trgovinskog centra označava kao novu i virulentnu formu ikonoklazma.

O AUTORU: Vilijam Dž.T. Mičel (1942- ) je profesor engleskog jezika i istorije umetnosti na Univerzitetu U Čikagu. Urednik je časopisa Critical Inquiry, i doprinosi razvoju časopisa October. Njegove monografije Iconology (1986) i Picture Theory (1994) kao fokusnu tačku uzimaju teoriju medija i vizuelnu kulturu. Oslanjajući se na ideje Frojda i Marksa pokušava da demonstrira kako je od esencijalnog značaja razmatrati slike kao žive stvari/objekte. 

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju razgovoru.

OSTALE VESTI