04.12.2017.
Nagrada "Marko Glušac" montažerki Jeleni Maksimović
Jelena Maksimović

Nagrada “Marko Glušac” za najperspektivnijeg mladog montažera u Srbiji dodeljena je Jeleni Maksimović, filmskoj montažerki i predavačici na Departmanu za digitalne umetnosti FMK. Nagrada koja se dodeljuje najperspektivnijem mladom montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi uručena je Jeleni Maksimović 1. decembra na Festivalu autorskog filma u Beogradu (FAF). Maksimović je i učesnica 23. FAF-a, kao montažerka filma “Zvezde Gaomeigu” Marka Grbe Singa u programu Hrabri Balkan.

Jelena Maksimović je profesionalnu karijeru započela 2010. godine u filmu “Ja već jesam sve ono što želim da imam” Daneta Komljena, a od tada je radila na više od 30 projekata. Samo u toku 2016. godine premijerno je prikazano pet nagrađivanih i na festivalima zapaženih filmova koje je ona montirala: igrani “Vetar” Tamare Drakulić, dugometražni dokumentarni “Dubina dva” Ognjena Glavonića, “Gora” Stefana Maleševića i “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića, slovenački igrani film “Mama” Vlade Skafara i kratkometražni “Tranzicija” Milice Tomović. Predaje montažu na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Priznanje treću godinu za redom dodeljuje Fondacija Marko Glušac, koju su osnovali reditelji, producenti, montažeri i prijatelji, “ljudi koji su sarađivali sa Markom koji je sigurno bio jedan od naših najvećih filmskih montažera”, istakla je producentkinja Jelena Mitrović na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda. Marko Glušac (1969-2012) je u kratkoj, ali vrlo plodnoj karijeri montirao više od 40 filmova i televizijskih projekata, počev od “Kaži zašto me ostavi” (1993) Olega Novkovića do “Krugova” Srdana Golubovića.

OSTALE VESTI