27.12.2017.
Instalacija studenata digitalnih umetnosti za zeleniji Zeleni venac

Grupa studenata sa Departmana za digitalne umetnosti FMK, predvođena mentorkom Anom Ostojić, pokazala je umetničkom instalacijom kako siva gradska konstrukcija može da se transformiše u zeleni objekat.

„Inspirisani metamorfozom prirode, uzeli smo reciklirana platna i drvene letve i posadili seme. U centru grada, na dvanaest spratova, izrastao je Biotop – drvo visoko gotovo 50 metara. Platna, postavljena pod različitim uglovima na spratovima zgrade, raspoređena su tako da hvataju svetlost i vetar koji, na ovaj način, oživljavaju ovu zelenu instalaciju“, objašnjavaju studenti Aleksa Vitorović, Ivana Miljković, Jana Bjelica, Marko Granić, Miloš Nikolić, Sara Stošić i Tamara Tasić, koji su učestvovali u realizaciji instalacije Biotop.

Instalaciju je osmilila Ana Ostojić, dizajnerka enterijera iz projektantske firme „Stattwerk“ koja je angažovala studente FMK. Ovaj umetnički iskorak simbolizuje početak ozelenjavanja Zelenog venca. „Prvi korak preobražaja smo predstavili kroz svetlosnu instalaciju. Ova biljka, kao i mnoge druge, klija iz betona, traži svoj put ka svetlu i životu – Biotop drvo se probija kroz sivilo Beograda i osvetljava nekada zaboravljeni objekat. Uz instalaciju je postavljen i print preko ograde, koja bojama budi prostor, slavi klijanje novih ideja i predstavlja prvi korak ka zelenijem Zelenom vencu“, dodaju mladi autori.Miloš Nikolić: „Glavna inspiracija za dizajn printa na ogradi bio nam je život biljaka, njihovo stanište i odnos koji one imaju sa svojom okolinom. Svaka biljka se bori za svoj prostor, za vidljivost, zarad nastavljanja svog života i života biotopa u kom se nalazi.“

Ivana Miljković: „Biotop je stanište čiji su žitelji međusobno vrlo snažno povezani i njihova dobrobit je zavisna od sklada u kom žive. Grad, dakle, jeste jedan takav biotop.”

Tamara Tasić: „Hteli smo da napravimo šumu različitih biljaka i stvorenja koja će biti u kontrastu sa „šumom” trenutnog stanja na Zelenom vencu.”

Jana Bjelica: „U „Stattwerk” zgradi smo videli arhitekturu kao osnovni i neposredni vid oblikovanja čovekove sredine, kao i jedan od najvažnijih faktora koji utiču na društveno ponašanje i način razmišljanja.”

Marko Granić: „Naš cilj je bio da jasnim vizuelnim jezikom ukažemo na „zelenu” transformaciju jednog zagađenog dela grada i podignemo svest o dobrobitima koje ona donosi.”

Sara Stošić: „Dizajn printa ograde samo je početak cele priče o zelenoj oazi koja raste iz betona i sivila.”

Aleksa Vitorović: „Gde god nađeš zgodna mesta, tu drvo posadi!/A drvo je blagodarno pa će da nagradi,/nagradiće izobiljem hlada, ploda svog,/nagradiće bilo tebe bilo brata tvog.”

Izvor: stattwerk / b92

OSTALE VESTI