17.07.2012.
Na FMK održana treća Letnja škola komparativnih studija konflikta

Na Fakultetu za medije i komunikacije je od 10. do 15. jula 2012. godine održana Letnja škola komparativnih studija konflikta, koju treću godinu za redom organizuje Centar za komparativne studije konflikta (CFCCS), koji radi u okviru FMK.

Letnja škola komparativnih studija konflikta pored domaćih studenata okuplja i studente iz Japana, Izraela, Palestine, Poljske, Turske, Rumunije, Velike Britanije, Luksemburga, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i studente sa prostora bivših jugoslovenskih republika, uključujući Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju. 

Tokom jednonedeljnog interdisciplinarnog programa učesnici iz 16 različitih zemalja razmenili su svoja znanja i iskustva, čime su doprineli akademskom razvoju i boljem razumevanju političkih konteksta i sebe kao političkog bića.

Program Letnje škole, koji se kao i prethodnih godina pokazao kao veoma uspešan, sastojao se iz tri izborna kursa, koje su vodili predavači i stručnjaci u datim oblastima:
a) Međunarodna intervencija u globalizovanom svetu, koji vodi prof. dr Maxine David (Surrey Univerzitet, UK);
b) Uloga studija pamćenja društvene zajednice u analizi i transformaciji konflikta, koji vodi prof. dr Orli Fridman (FMK i SIT, Srbija);
c) Od diskursa bratstva i jedinstva do diskursa evropskih integracija: slučaj "tranzicije" u Srbiji, koji vodi prof. dr Jelisaveta Blagojević (FMK, Srbija).

Uz pomoć Ambasade Velike Britanije, studentima Letnje škole komparativnih studija konflikta dodeljene su stipendije za pohađanje naučnog programa, prevoz, kao i boravak u Beogradu, kako bi se odabranim kandidatima pružila mogućnost akademskog napretka i interakcije budućih akademskih građana Regiona i sveta.

Na ovom linku možete poslušati intervjue sa učesnicima, čuti utiske predavača, kao i pogledati kratak film o ovogodišnjoj Letnjoj školi komparativnih studija konflikta.

Galeriju fotografija sa ovogodišnje Letnje škole pogledajte ovde.

OSTALE VESTI